Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Húszéves a Délibáb folyóirat Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2012. május 15.

Image 1992 őszén, a Batsányi - Cserhát Művészkör titkárságán sokan ülték körül az asztalt egy hétfő délutáni titkársági megbeszélésen: Ihász-Kovács Éva költő, Dr. Györgypál Katalin író, Bornemisza Attila költő, és sokan mások. Fogadó óra volt. Györgypál Katalin főszerkesztő a Kláris folyóiratnak vitt anyagot, Győrből Porubszky Ildikó írónő, főszerkesztő, hozott a „Zsarát” című lapjából tiszteletpéldányt és ott volt még néhány tag is a körből, akikkel megbeszélték az éves beszámolót.

 

A Délibáb főszerkesztője, Lovag Bornemissza Attila így emlélkezik vissza arra a napra:

Poór Bálint vezetőségi tag, Gödöllőről. Ihász-Kovács Éva főtitkár megemlítette,- „ van egy elképzelése, hogy a körnek legyen egy kis lapja, hisz már egykor 1970-ben is kiadtuk a „ Kiáltás” c. szamizdat lapot, mely két évet ért meg anno, még Veszprémben és a rendőrség is elkobozta. Két ízben is.

Arra gondoltam - mondta Éva, hogy legyen a lap neve: Délibáb. Mivel olyan délibábos a jövő, nincsenek kontúrjai, semmi sincs kialakulva, még csak látszik, hogy valami van, de nincs elképzelés. Áhítattal hallgattuk, majd nekiálltunk az első vázlat megszerkesztésének. Közben a minisztériumnak ment a levél, hogy lapot alapít Ihász-Kovács Éva költő. Az első szám karácsonyra lett kész, 8 oldalból állott, egy szép grafikával néhány verssel, tájékoztatóval és a megérkezett ISSN számmal ellátva. Németh Dezső költő szedte a lapot, és a Bozzay és társa nyomda adta ki.

Nagyon örültünk e kis lapocskának, hisz jelezte: megindult valami ami éppen mutatja azt a törekvést amit eddig is próbáltunk produkálni. Ünnep után aztán egyszer megjelent a titkárságon Szilágyi Zoltán az Art XXI. Művészetpártoló alapítvány elnöke, mert küldtünk számára egy lapot, azzal a kéréssel, hogy támogassa, ha teheti erőfeszítésünket.

Kedves volt,és mindjárt elmondta: - „ tájékozódtam munkásságukról, jó barátom Tandori Dezső Kossuth-díjas író, ajánlotta, hogy Ihász-Kovács Éva és Bornemisza Attila jó költők és ő is támogatja elképzelésüket, majd aztán összefutottam karácsonykor az írószövetség elnökével, Kalász Marcival aki megkérdezte? – „Mi van Évával és Attilával? Olyan rég találkoztunk már. Régóta ismerem és szeretem írásaikat”.

És javasolta, hogy ő is támogatja ezt a kis lapot, ami már itt volt a kezemben. Majd nemsokára Stuttgartban Hamari Julia operaénekesnővel is konzultáltam, aki jól ismeri Évát, és felajánlotta : ő is szívesen belép a támogatók sorába, nos, így kerültem ide. Nemsokára idevárom Bozzay András nyomdaigazgatót, akivel együtt patronáljuk a lapjukat". Hát így kezdődött ez a húsz év. Így született kedves magazinunk, a Délibáb. Első támogatónk között volt a Takarékszövetkezetek Szövetsége is. Ez a húsz év is jelzi tagjainknak már felnövekedőben alkotnak s egyre feljebb iparkodnak műveikkel a megálmodott Parnasszusra.

Ám, ehhez is sok tanulás és gyakorlat kell, hogy megmutathassuk képi látásmódunkat, érzéseink kifejező erejével tegyünk egy kis téglával többet a világ, a kultúra gigászi épületében…

 

Bornemisza Attila

Vallástörténet, esztétika, művészettörténet a fő profilja. Újságíróként, sőt a Délibáb folyóirat főszerkesztőjeként dolgozik. A Történelmi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend Málta nemzetközi lovagja, parancsnoka, tisztje  és nemzetközi művészeti referense.

Vezet egy országos Társadalmi szervezetet, a Batsányi-Cserhát Művész Társaságot, immár 30 éve.

Költőként:

Salvatore Quasimodo -költői verseny egyik díjazottjaként, Aranydiplomát, József Attila Aranykoszorút az Összmagyar Testülettől, és Batsányi emlékdíjat, szintén tőlük. és számos kitüntetést kapott. Aranytollat újságírói munkájáért a HAT- tol s még egy Aranytollat színdarabjaiért az AKIOSZ - országos vezetőitől, mely programot a Magyar Országgyűlés támogatta.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a MOTESZ a Magyar Írók Nemzetközi Szövetségének, a Galgamenti Művész Társaságnak, a Berzsenyi Társaságnak is tagja. Egyik alapító tagja a Magyar Orvos író és Képzőművész Körnek. A Kossuth Baráti Körnek. A Fodor András Irodalmi Társaságnak."

Lovag Bornemisza Attila, a Cserhát Művészkör elnöke 1970 óta. Fiatal kora óta verseket ír.

Végzettsége:

újságíró szakon esztéta, művészettörténet, vallástörténet. Orvosnak készült. Több természetgyógyászati tanfolyamot, stúdiumot végzett. Asztrológiai iskolája volt. Első versei az "Egyetemünk" c. lapban jelentek meg. Majd a VeszprémiNapló, Tolna megyei Népújság, Nógrád, Dolgozók Lapja /Tatabánya/ ,Kisalföld, Vas népe, Helikon, Kőröstáj, Reformátusok Lapja, Igen, Új Ember, Kisiparos újság, Magyar Hajózás, Planetáris Tudat, Vasas, Képes Újság, Somogyi Néplap, SOMOGY, DUNATÁJ, ÚJ HELIKON, Aknamélyítő, Magyar Bányász,, Budai Hírmondó,, Budai Polgár, Délvidék, Hajdú Bihari Napló, Tokajtól- Heidelbergig, Humanitás, Lant, Egészségügyi Dolgozó, Csongrádi Néplap, Délibáb, Kláris, Zsarát, Látlelet, Vakok Világa, Csurgó és környéke, Magyar Jövő, Új Arc, Győri Kristály, Szabad Föld, Magyar Ifjúság, Ózdi Kristály, Csepel-szigeti Visszhang, Parázs, Hajnali Fény, Szárnyaló Képzelet, Tina magazin, Életerő, Kiáltás, Tengerész Híradó, Petőfi Népe, Könyvvilág, IM, Visszhang, Képes Újság, Gödöllő és Vidéke, Ápolásügy, Fejér Megyei Hírlap, Somogy Ifjúsága, Barátnő, Kelet Magyarország, Új Forrás, Délsziget, Pirula, XVII. Élet és Irodalom stb. cimer

Antológiák:

Emberi fohászok, Kláris, Somogy, Délibáb, Medicina, Dunatáj, Tisza illata, Szivárvány, Álmodom azt, Délsziget, Batsányi, Festő ha kiállítja, Árpád házi szentek, Bíró family- sorozat /4/,Lant antológia, Sziporkák, Naxos felé, Szeretet Igazgatója, Kisalföldi Énekek I.II. Örökségünk, kincseink ,Batsányi a költőutódok szemével c. antológia szerkesztője, és kiadója, Délibáb 2006.antológia.

Kötetei:

Amulett 1985.,Megsejtett szavak,1986, Térj vissza, Judavid 1989,Fénylő fohászok 1990, Akit megfest a szivárvány 199o, Mária 1993.,Páris monológja 1994, Zsoltár helyett 1997., 2004. Szemfényvesztő jelenben, társszerző: Ihász-Kovács Éva, Dr. Gujás Mártával, 2006. Tűzmadár versek, (Jó kritikákat kapott)

Díjai:

Art I.II. SZOT különdíj, TOT-TESZÖV- díj, Ezüstlant-díj, Holland-ösztöndíj, Hegyvidék különdíj, Tatabánya város díja, HAT-díj, Aranytoll-díj, Aranyserleg-díj, Öregekért-díj, Cserhát Irodalmi Díj, Quasimodo- díj, Aranyoklevél, Soros-díj, Miniszteri dicséret, a Nap Embere, Nemzetközi tiszt-lovag a Történelmi Szent Lázár Lovagrendben, ahol a kulturális-nevelés lovagja is.

Tagja:

Cserhát Művész Kör alapító-elnök, Magyar Írók Nemzetközi Szövetsége, Hegyalja Alkotók Társasága / HAT/, Délsziget tagja, Művészeti Alap-tag, Magyar Orvosírók Társasága, Magyar Orvostörténeti Társaság, Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a Történelmi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend, Galgamenti Művész Egyesület. A XVI. kerületi Közművelődési Tanács egyik alapító tagja, mint a szervezet (Cserhát Művész Kör) elnöke. Tv, rádió közlések, 6 rádióriport.Legutóbb a Budapest Televízíonál a " Nap embere" címet kapta.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >