Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow Közbiztonsági referenseket képezek Székesfehérváron
Közbiztonsági referenseket képezek Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Bisztricz Anett   
2012. május 17.

Image Tegnap tartotta a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség a közbiztonsági referensek képzését Székesfehérváron. A közbiztonsági referenseket az adott település katasztrófavédelmi veszélyességi osztályának besorolása függvényében a polgármester jelöli ki, kiemelt feladata a katasztrófák elleni védekezésre való felkészülési, védekezési, helyreállítási szakmai feladatokban történő közreműködés.

 
A rendezvényen Vén Norbert tű. alezredes, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője köszöntötte a résztvevőket, majd Bajcsi Béla tű. hadnagy, a kirendeltség hatósági osztályának munkatársa adott tájékoztatást a tömegrendezvényekkel kapcsolatos előírásokról.
 
Bajcsi Béla tű. hadnagy kiemelte: a nagy érdeklődést kiváltó rendezvények biztonságát és tűzvédelmét két rendelet, A zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III.8.) Kormányrendelet, valamint az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX.6.) BM rendelet szabályozza. 23/2011. (III.8.) Kormányrendelet hatálya kiterjed azokra az alkalmi, vagy rendszeres zenés táncos rendezvényre, amelyet tömegtartózkodásra szolgáló építményben, illetve tömegtartózkodásra szolgáló helyiségben tartanak, ez egyidejűleg 300 személynél nagyobb befogadóképességű helyiséget jelent.
 
A rendelet előírásai továbbá vonatkoznak azon rendezvényekre, amelyeket a szabadban tartanak, és a rendezvény időtartama alatt várhatóan lesz olyan időpont, ahol a résztvevők létszáma az 1000 főt meghaladja.
 
A 23/2011. (III.8.) Kormányrendelet előírásai alól kivételt képeznek a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá, a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó gyűlésekre, a törvényesen elismert egyházak és vallásfelekezetek által szervezett vallási szertartásokra, rendezvényekre, valamint a családi eseményekkel kapcsolatos és a közoktatási intézményekben az intézmény által szervezett rendezvényekre.
 
A 23/2011. (III.8.) Kormányrendelet hatálya alá tartozó rendezvény csak rendezvénytartási engedély birtokában tartható, amelyet a rendezvénynek helyet biztosító építmény üzemeltetője, szabadtéri rendezvény esetén a szervező nyújtja be a rendezvény helye szerinti település önkormányzatához. Az engedélyt a jegyző adja ki. A kérelemhez egyebek közt biztonsági tervet kell csatolni, amelynek tartalmi elemeit szintén a Kormányrendelet részletezi.
 
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX.6.) BM rendelet az 595-598.§-ban részletesen szabályozza a szabadtéri rendezvények tűzvédelmi előírásait, amelynek egyik leglényegesebb eleme, hogy a szabadtéren tartandó rendezvényekre a vonatkozó tűzvédelmi előírásokat, biztonsági intézkedéseket a rendezvény szervezője, rendezője köteles írásban meghatározni és a rendezvény időpontja előtt 30 nappal azt tájékoztatás céljából az illetékes tűzvédelmi hatóságnak (Fejér megye esetében az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségek részére) megküldeni.
 
A kiállításokra és vásárokra vonatkozó további tűzvédelmi előírásokat a 28/2011. (IX.6.) BM rendelet az 593-594.§. tartalmazza. A továbbképzés második felében Udvardi János tű. őrnagy, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője tájékoztatta a résztvevőket a közbiztonsági referensek jogszabályokban rögzített kötelezettségeiről, egyebek között a felkészülési, védekezési és helyreállítási időszak feladatairól.
 
A székesfehérvári képzésnek összesen 38 résztvevője volt. A rendezvény zárásaként szó volt a települések felszíni vízelvezető rendszerének felülvizsgálatáról, valamint a június hónapra ütemezett, vasút és közút menti elhanyagolt, nem karbantartott fasorok állapot-felméréséről.
 
< Előző   Következő >