Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow FEJÉR MEGYEI ESÉLYTEREMTŐ SZOLGÁLTATÁS
FEJÉR MEGYEI ESÉLYTEREMTŐ SZOLGÁLTATÁS Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2012. május 23.

Image Dr. Szatmári Éva az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) Fejér megyei referense. Az egyenlőbánásmód-referens 2011. március közepétől fogadja a megyei lakosokat. A székesfehérvári és kistérségi ügyfélfogadásokon közel 450-en fordultak meg a TÁMOP- 5.5.5 program kezdete óta.

 

A diszkrimináció az élet számos területén jelen van és több társadalmi csoportot sújt hazánkban is. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság, amelynek nincsenek területi szervei, az Európai Uniós finanszírozású TÁMOP-5.5.5. programjával vállalkozott arra, hogy a hatósági jogalkalmazáson túl a projekt eszközeivel is beavatkozzon a diszkriminációs folyamatokba.

 

A 2009-ben indított A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és a hatósági munka erősítése című kiemelt programban 2009. szeptember 1-től egyenlőbánásmód-referensek várják a panaszosokat minden megyében, akik havonta a kistérségeket is felkeresik szolgáltatásaikkal. A referensi hálózat munkatársai jogász végzettségű, az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség terén komoly tapasztalattal rendelkező szakemberek, akik közel viszik a jogérvényesítés lehetőségét a hátrányos megkülönböztetést elszenvedett emberekhez.

 

A hatóság az egyenlő bánásmód követelményének sérelme miatt, jogszabályban meghatározott esetekben jár el. A panaszok vizsgálatakor gyakran kiderül, hogy nem szándékos diszkrimináció, hanem az ismeretek hiánya eredményezi a jogellenes megkülönböztetést, ezért a referensek ügyfélfogadásaik mellett civil és szakmai partnerségeken keresztül is fejlesztik az egyenlő bánásmód követelményével kapcsolatos ismereteket és a jogtudatosságot.

 

Dr. Szatmári Éva ügyfélfogadását a székesfehérvári Esélyek Házában (EH) minden szerdán 12 és 16 óra között tartja, havonta egyszer pedig valamelyik kistérséget is felkeresi. A Fejér megyei referens az ügyfélfogadáson kívül széles körben kapcsolódik be a helyi szakmai és civil szervezetek programjaiba, állandó résztvevője a kistérségi esélyegyenlőségi fórumoknak, közreműködik a diszkriminációmentesség követelményének tudatosításában és az egyenlő bánásmód követelményével kapcsolatos tudásmegosztásban. A székesfehérvári EH a megyében 10 kistérséggel működik együtt.

Kiemelt programsorozata az Esélyegyenlőségi Fórum, amely az elmúlt időszakban többek között Seregélyesen, Bodajkon, Enyingen, Móron és Pázmándon is megfordult. Dr. Szatmári Éva a fórumok állandó előadója. A rendezvényt követően az érdeklődők személyes panaszaikat is elmondhatják a referensnek. Az egyenlőbánásmód-referens tapasztalatai alapján Fejér megyében az elmúlt két és fél évben a védett tulajdonságok közül a fogyatékossággal összefüggésben sérült legtöbbször - a panaszok 40 százalékában - az egyenlő bánásmódhoz fűződő jog.

Az egyenlőbánásmód-referens 2011. március közepén vette át a referensi feladatokat elődjétől. A diszkriminációs esetek feltárásához szükséges bizalmi légkör kialakítására is alkalmas félfogadási környezetben az ügyfelek nem csupán tanácsadást vehetnek igénybe, a szakember közreműködik a beadványok elkészítésében, és továbbítja azokat a hatósághoz.

A 2011 márciusától 2012 április végéig tartó időszakban a Fejér megyei referens közvetítésével megindított eljárások 60 százalékában született hatósági döntés. Az esetek döntő többségében a diszkriminatív magatartás megszüntetése iránti igény, és az erkölcsi elégtétel vezérli a panaszosokat. A jogsértés elkövetőjét 50 000 - 6 000 000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújthatja a hatóság.

Az eljárásban kártérítés megítélésére nincs lehetőség. Fontos tudni, hogy a hatóság munkatársa csak az ügyfélfogadáson személyesen megjelenő ügyfelek panaszát továbbítja a hatósághoz, a konzultáció során pedig tájékoztatja a hozzá forduló ügyfeleket a vizsgálat menetéről. A panaszos az eljárás során mindvégig jogosult felvilágosítást kérni az ügy állásáról az egyenlőbánásmód-referenstől.

Dr. Szatmári Éva az egyenlőbánásmód-referensi hálózattal kapcsolatos tapasztalatait 2012. május 24-én az Egyenlő Bánásmód Hatóság Türr István Képző és Kutató Intézetében megrendezésre kerülő „Sokszínűség és esélyteremtő munkaerőpiac” 7. workshopján osztja meg az érdeklődőkkel

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >