Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
AEGON-KEDD Országos Gyermeknapi Rajzfilmünnep Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2012. május 23.

Image A KEDD, Magyarország vezető kreatív animációs műhelye az AEGON Magyarország Zrt. támogatásával, idén is megrendezi az Országos Gyermeknapi Rajzfilmünnepet 2012. május 27-én.

 

A filmes programban magyar és nemzetközi klasszikus és kortárs művek szerepelnek, olyan egész estés, vagy rövid animációs filmek, melyek meghatározóak az animációs műfaj területén.

----- A programsorozathoz 29 város csatlakozott, közel 50 helyszínnel

 Az országos vetítéseken az elmúlt több mint fél évszázad máig rendkívül népszerű magyar rajzfilmjeiből választhatnak az érdeklődők, mint pl. a János vitéz, a Fehérlófia, a Hófehér, a Macskafogó, a Ludas Matyi és a Vuk, de találkozhatnak a tavalyi Rajzfilmünnep nagy sikerével, a Bogyó és Babóca – 13 új mese c. alkotással (R: M. Tóth Géza), mely közkívánatra idén is vetítésre kerül. *Fejér* megyében *Dunaújváros*ban a Dózsa Mozicentrumban 2012. május 27-én 10.00 órától veszi kezdetét a rajzfilmmaraton.

A vetítésre kerülő filmek: Kis Vuk, Ludas Matyi, Macskafogó, Pom-pom meséi, Frakk. Valamennyi csatlakozó város és helyszín a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA), a Kedd Stúdió által felajánlott alkotásokból, valamint a UIP Duna által ajánlott filmekből állíthatta össze saját programját. (A filmlista mellékelve.)

Valamint az idei év érdekességeként nemzetközi rajzfilmek is bekerültek a programba a Dán Kulturális Intézet, az Észt Intézet, Francia Intézet, a Holland Nagykövetség és a Lengyel Intézet jóvoltából. Különlegesség, hogy a magyar animáció atyjaként tisztelt Macskássy Gyula 100. születésnapjának emlékére a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) az AEGON-KEDD Országos Gyermeknapi Rajzfilmünnepre jelenteti meg a rendező mesefilmjeiből és egyedi animációs filmjeiből készült DVD-sorozat első válogatását. Olyan kedves klasszikusokat vihetnek haza magukkal a gyerekek, mint A kiskakas gyémánt félkrajcárja (1951), vagy a Két bors ökröcske (1956).

----- *100 éve született a magyar animáció atyja Macskássy Gyula (1912–1971) *

„Mély mondanivaló és populáris előadásmód": Ez volt Macskássy Gyula ars poeticája. Noha Magyarországon már jóval az ő működése előtt is születtek animált filmkísérletek, mégis, a világ az ő művein keresztül csodálkozott rá a magyar animációs film egyediségére. Macskássy pályája a '30-as évek elején Bortnyik Sándor Bauhausos magántanodájából, a Műhelyből indult. 20 évesen két csoporttársával, Halász Jánossal (a későbbi John Halas-szal) és Kassowitz Félixszel alapította Budapesten a reklámgrafikákra és mozgóképes hirdetésekre szakosodott Coloriton Stúdiót.

Az itt készített munkák során formálódott az a karikaturisztikus, markáns vizuális stílus, amely Macskássy egész pályafutását meghatározta. A kiskakas gyémánt félkrajcárját 1951-ben az első színes magyar rajzfilmként üdvözölték itthon. E kis „szárnyas Robin Hood–mesét” a Két bors ökröcske, a Kutyakötelesség és Az erdei sportverseny követte a sorban.

Az állami rajzfilmgyártás hőskorszakában készített klasszikus mesefilmek után éles fordulat következett be mind a magyar animáció, mind Macskássy Gyula pályáján. A gyermekmesék világát mai környezetbe helyezett történetek váltották fel. Az '50-es-60-as évek fordulóján készült filmekben megjelent az a Macskássy megfogalmazásában „stilizált formák rafinált játékára épülő, merészen leegyszerűsített formanyelv”, amely a magyar animáció felnőtté válásának volt a záloga.

A Várnai György grafikussal közösen jegyzett, „kedvesen naiv humanista" filmek, a Ceruza és radír, valamint a Párbaj utat nyitottak a külföld felé a hazai rajzfilm számára – az előbbit Karlovy Varyban, az utóbbit Cannes-ban és Oberhausenban is fesztiváldíjakkal ismerték el. Legyen szó a klasszikus meseadaptációkról, vagy a humanista gegfilmekről, Macskássy Gyula minden alkotásával, – Dargay Attila szavaival élve – „a szépséggel próbálta menteni sorsunk méltóságát."

---- *Európai animációs filmek az AEGON-KEDD Országos Gyermeknapi Rajzfilmünnepen *

A hazai alkotások mellett nemzetközi (dán, észt, francia, holland, lengyel) animációs filmekkel is találkozhat a közönség. A *Francia Intézet* jóvoltából a Jacques Tati emlékére készült, varázslatosan szép, Az illuzionista című rajzfilm kerül a programba. Sylvain Chomet, a Belleville-i randevú rendezőjének második egész estés játékfilmjét 2011-ben Oscar-díjra jelölték. *Észtország *a mai napig a kelet-európai animáció egyik fellegvára.

Az Észt Intézetnek köszönhetően idén egyik vezető stúdiójuk, a Nukufilm mutatkozik be a legkisebbeknek, a Miriam nevű kislány főszereplésével készült bábsorozatával. Lengyelországot .közkedvelt mesesorozatainak főhősei hivatottak képviselni. A vetítésen többek között látható lesz a Lolka és Bolka, Peti és barátai, Rexi kutya, a Kék Lovag, mely filmeket a Lengyel Intézet biztosította a gyermeknap alkalmából.

A *Holland Nagykövetség* támogatása által a My Dad is a Magician / Apu varázsló/ című filmet láthatja a hazai közönség, melyből megtudhatjuk, hogy az ember lányának csupa izgalom az élete, ha a felhők között él, no és apukájának nem mindennapi a foglalkozása. Tika papája ugyanis varázsló! A másik alkotás a Fairytale Tree/ Mesefa/, az erdő nagypapája, akinek minden alkalomra van egy tanulságos, kedves meséje.

A holland animáció a megszületését egy magyar származású férfinak, George Pálnak, azaz Pál Györgynek köszönheti, aki a Philips cég számára készített bábanimációs reklámfilmeket Eindhovenben. A holland animációs filmművészet később is olyan originális alkotókat sorakoztatott fel, mint a Kanadában dolgozó Paul Driessen, az Oscar-díjas Michaël Dudok de Wit (Apa és lánya), vagy Børge Ring (Anna & Bella).

A gyerekek a jól ismert alakváltós család történetét, Barbapapáékat ismerhetik a tengerszint alatti országból, most pedig a fenti két új mesét láthatják a Gyermeknapon. A *Dán Kulturális Intézet* három alkotást ajánlott a programba. És mivel köztudott, hogy jó pár éve különös helyet foglalnak el a dán filmek az európai filmgyártásban, itt az ideje, hogy megtudjuk, milyen animációs filmek készülnek a legdélebbi skandináv országban.

A nagymedve (The Great Bear / Den kæmpestore bjørn című rajzfilm története szerint a 11 éves Jonathan nyaranta a hegyekben élő nagyapjánál tölti a vakációt. Idén a fiúcska kishúga, Sophie is csatlakozik az erdőszéli nyaraláshoz. Persze Jonathan, ahogy csak tudja, megpróbálja lerázni a kis Sophie-t, ami a végén annyira jól sikerül, hogy a kislányt elragadja a sűrű rengetegben élő, 1000 éves barnamedve.

A Diszkó kukacok (Disco Ormene / Sunshine Barry & The Disco Worms főhősének nincs könnyű dolga: földigiliszta lévén az állatvilág egyik legkevesebbre tartott élőlénye, a tápláléklánc „legalja". Azonban egy régi-régi diszkó sláger egyik napról a másikra megváltoztatja az életét. Rájön, hogy zenekart kell alapítania. Ugyan se karja, se ritmusérzéke, és egyelőre bandatagok sincsenek a láthatáron, tudja, ez a végzete. A Fütty nélküli dalos madár /Fløjteløs/Whistleless/ egy olyan városban játszódik, ahol mindenki tud fütyülni, még a rendőr is a kereszteződésben és a leopárd is az állatkertben. Csak a szegény kismadár csőrikéjén nem jön ki egy hang se. Elhatározza, hogy ha törik, ha szakad, megtanul fütyülni.

----- *Ébresztő *

A gyerekek „mozgósítására” országos rajzpályázatot hirdettünk, melynek témája a képregény. Kicsiktől és nagyoktól saját történetet, mesét vártunk képregény formában május 11-ig. A honlapon eddig több mint százan regisztráltak, köztük óvodák és iskolák, a rajzok feltöltése még folyamatban van.

Az alkotásokat szakmai zsűri értékeli, az eredményhirdetésre május 27-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban kerül sor. (Mellékelve a felhívás és a részletek) Az AEGON-KEDD Országos Gyermeknapi Rajzfilmünnep honlapján hétről hétre új játékok, feladványok várják a gyerekeket, melyhez csatlakozott a Bóbita Gyermekmagazin, valamint a Facebook-on találkozhatnak a rajzfilmek rövid, pár mondatos ismertetőivel, melyek segítik a népszerűsítést.

----- *Visszatekintés *

Az I. Országos Gyermeknapi Rajzfilmünnepet (2011. május 29-én) a Kedd Animációs Stúdió szervezte és bonyolította. A sokszínű, programsorozaton 12 rajzfilmet vetítettek 21 városban, közel 30 helyszínen. A vetítéseket családi és gyerekprogramok kísérték. Az első rajzfilmünnep kiemelt eseménye volt a KEDD Stúdióban készült Bogyó és Babóca 26 epizódjának vetítése.

A közkedvelt mesefilm 2011-ben elkészült, a Bogyó és Babóca - 13 új mese országos, premier előtti bemutatás is rendkívüli siker volt. Az I. Rajzfilmünnep kiemelt fővárosi helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház volt, emellett a Corvin és a Puskin moziban láthattak a családok rajzfilmeket. Az országos programsorozaton 60 000-en vettek részt a nagyszülőktől a szülőkön át a gyermekekig. A rajzfilmünnep honlapján játékok és versenyek meghirdetésével már hetekkel korábban sikerült bevonni a gyerekeket a készülődésbe.

----- *KEDD Stúdió *

Az idén 10 éves KEDD Stúdió alapítója és vezetője M. Tóth Géza, Balázs Béla-díjas animációs filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Látványtervező Osztályának vezetője, egyetemi tanár. Ő jegyzi a Patkányfogó, az Ikarosz, az Ergo, a Mama c. animációs filmeket és Maestro című egyedi filmet, mely világszerte ismertté tette nevét. Összművészeti kísérletei, mint pl. XYZ, A csodálatos mandarin, a Kékszakállú herceg vára, valamint televíziós animációs sorozatai, pl. a Modern képmesék is sikereket hoztak a számára.

A Bogyó és Babóca 26 epizódjának elkészítése mind a producer-rendező, mind a KEDD Stúdió vállalásainak legújabb kiemelkedő munkája. M. Tóth Géza alkotásai több mint 200 nemzetközi filmfesztiválra kaptak meghívást, munkáit közel 100 díjjal ismerték el. A legrangosabb elismerést az Amerikai Filmakadémia Oscar-díjra jelölését a Maestro c. filmje kapta 2007-ben.

A Rajzfilmünneppel a KEDD értékes programot kíván adni az óvodás és kisiskolás korú gyermekek és családjuk számára. Egyúttal szeretné ösztönözni, népszerűsíteni a moziba járás kultúráját a legkisebbek között is, hiszen Magyarország nagyhatalom volt a világ animációs filmgyártásában, kitűnő egészestés filmek és tévésorozatok készültek, melyek sikereket arattak itthon és külföldön egyaránt. A KEDD Stúdió kiemelt tevékenységének tekinti a magas szakmai igénnyel készített gyermek és ifjúsági animációs filmek gyártását, valamint az óvodás- és iskoláskorú közönség vizuális nevelésének támogatását, szakkörök, filmklubok és fesztiválok szervezését. Ennek a törekvésnek az eredménye a Rajzfilmünnep hagyományának megteremtése.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >