Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Új hűtőház épült az Unilever Veszprémi Algida Jégkrémgyárában Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2012. május 29.

Image Alig egy év alatt készült el az Unilever Magyarország veszprémi (Algida) jégkrémgyárának 2,2 milliárd forint összértékű beruházása. A fejlesztés eredményeként Európa egyik legkorszerűbb nagy kapacitású hűtőháza épült meg Veszprémben. A projekt az Új Széchenyi Terv Közép-Dunántúli Operatív Program keretén belül, összesen 558 millió forintos támogatással valósult meg.

 
A „Korszerű hűtőház építése az Unilever Magyarország Kft. veszprémi jégkrémgyárában” elnevezésű projekt során egy négy blokkból álló, együttesen mintegy 12 000 paletta kapacitású hűtőház jött létre kapcsolódó épületekkel (kompresszorház, raktárak, árukiadó iroda, étterem, melegedő, öltöző, targoncatöltő), és 10 036 m² hasznos alapterülettel. Az átalakítás során a csomagoló üzemet, az út- és parkolórendszert és a zöldfelületet is fejlesztették.
 
A beruházás célja, az igénykiszolgálás és a folyamatok optimalizálása mellett az ökológiai lábnyom csökkentése volt. A fejlesztés eredményeként csökkenni fog a veszprémi gyárszén-dioxid kibocsátása és vízfelhasználása. Az Unilever Magyarország Kft. veszprémi (Algida) jégkrémgyára az 1992-es alapítása óta, a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően minőségi üzemmé nőtte ki magát.
 
A gyorsuló piaci verseny generálta termékfejlesztési és termelésbővítési projektek után immár a hűtőház fejlesztése is szükségessé vált. A korábbi 1 800 palettás kapacitás messze elmaradt az igényektől, ezért a gyár az utóbbi években már külső pufferraktárakat használt a folyamatos szállítás biztosításához.
 
A most elkészült beruházás a gyár által 2008-ban indított háromütemű fejlesztési program II. fázisát zárja le: I. ütemeként bővült a termelés, a II. ütemben megvalósult a hűtőház fejlesztése, 2012-2015 folyamán pedig további termelésbővítés zajlik majd az üzemben. Széchenyi terv Veszprémben eredetileg csak a gyártás kapott helyet, és innen szállították a kész termékeket a raktárakba, és onnan tovább az értékesítés helyszínére. Mindez rengeteg felesleges utat jelentett, ami növelte a költségeket, extra tárolási megoldásokat igényelt és jelentősen terhelte a környezetet.
 
Az Unilever 2010-ben a Fenntarthatósági Terv értelmében új alapokra helyezte működési stratégiáját, aminek lokálisan is meg kell felelni.
 
„A Fenntarthatósági Terv értelmében, az Unilever globális szinten vállalta, hogy miközben megkétszerezi forgalmát, felére csökkenti környezetterhelését 2020-ig. A most megvalósult beruházás ezeknek a szempontnak tökéletesen megfelel, ráadásul az átalakítással már most mintegy 10%-kal csökkentjük szén-dioxid kibocsátásunkat” – mondta Szatóri László gyárigazgató.
 
A fejlesztés részeként az új hűtőházban a jelenlegi legkorszerűbb hűtéstechnológia került beépítésre, miközben az épületszerkezet kialakításánál a leghatékonyabb hőszigetelési megoldásokat alkalmazták. A hűtőházba és a kapcsolódó épületekbe automatikusan vezérelt LED világítást építettek be, és a tetőről összegyűjtött csapadékvizet hűtővízként használják fel.
 
A gyárban keletkező hulladék hőt az iroda- és a kiszolgáló területek fűtésére, illetve a használati meleg víz előállítására fordítják. A beruházás pozitív hatással lesz a helyi munkaerő-foglalkoztatásra is, mivel a fejlesztés során 65 fő számára létesül munkahely. Az idei év ugyanakkor nem csak a beruházás lezárása miatt fontos az Unilever életében, hiszen a jégkrémgyártásban európai szinten is meghatározó gyár idén ünnepli 20 éves évfordulóját.
 
„Az elmúlt húsz évben lépésről lépésre fejlődtünk, és mára Európa egyik meghatározó jégkrémgyára lettünk. Termelésünk nagy része ma már külföldi piacokra megy”– tette hozzá a gyárigazgató.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >