Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Európa legjobb junior öttusázónője: Kovács Sarolta Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2012. június 11.

Image Miután a felnőttek között már nyert vb-ezüstöt, a junioroknál pedig kétszeres világbajnok, természetesen esélyesnek számított az Alba Volán kiválósága a fehérvári junior Európa-bajnokságon. De az esélyt valóra is kell váltani, s úgy tűnik, ebben Kovács Saci legalább olyan magabiztos, mint nagy elődje, Vörös Zsuzsa volt.

 
Nem volt annyira rég, hogy ne emlékeznénk rá: a kilencvenes évek közepén már tudtuk, hogy új, szenzációs tehetség bontogatja szárnyait az Alba Volán öttusa-műhelyében. Többek között székesfehérvári junior világversenyen mutatta meg, miért lehet majd a következő évek felnőtt mezőnyében is meghatározó egyéniség, a Bregyó-közben nyert korosztályos Európa-bajnokságot. Ő volt Vörös Zsuzsa, aki aztán a női öttusa legfényesebb csillaga lett hosszú évekre, felnőtt olimpia-, világ és Európa-bajnoki címekkel, egyértelmű sikerekkel.
 
Nem volt rég, mégis, mennyi minden történt azóta: Zsuzsa már edzőként segít a Volánban, és most talán kicsit régi önmagát láthatja egy szép reményű utódban. Kovács Sarolta már kétszer nyert világbajnokságot a juniorok között és íme, a fehérvári Eb-arany is meglett. 976 pontos vívással kezdett a döntőben, tehát a selejtezőben nyújtott teljesítményét is felülmúlta, pedig szokták mondani, hogy a fináléban azért nehezebb villogni.
 
Ezek után az úszásban papírforma-győzelmet aratott, nem túlzás, ebben a tusában neki a junior-mezőny nem ellenfél, hiszen a felnőttek között is a legjobbak közé tartozik. Hat másodpercet vert a másodikra, élre állt összetettben, de az öttusa bizonytalansági tényezői még ezután jöttek. A lovaglás nem is cáfolta a tételt, legalábbis sok versenyző esetében, Kovács ellenben itt sem hibázott, és több mint fél perc előnnyel várta a futás-lövészet kombót.
 
Ha csak futásról lett volna szó, mint régen, kérdés sem lehetett volna a végső siker, a kombinációban kicsit bonyolultabb a recept és még mindig nem eléggé kiismerhető a mezőny. Sacinak azonban nem jelentett akadályt a futtából lövés sem, egyszerűen kinőtte már ő a junior korosztályt, még ha életkora szerint ez csak mostantól igaz...
 
Negyedszer lett Európa-bajnok, kétszeres világbajnok - a párhuzam Vörös Zsuzsával egészen kézenfekvő, bár Kovács Sarolta közben már a felnőtteknél is vb-ezüstérmes. Következő nagy versenye pedig az olimpia lehet (aligha kérdéses, csak balszerencsés esetben marad le róla) - és akkor itt ne is folytassuk egyelőre a Vörös-Kovács párhuzamot. A magyar csapat ötödik lett, egyéniben Hada Noémi 25., Szabó Noémi 33., Rétí Anna 34. helyen végzett.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >