Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A magyarok napozáskor nem vigyáznak a bőrükre Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2012. június 14.

Image A felnőtt lakosság fele kerüli a közvetlen napfényt, míg 15%-uk a nap bármely szakaszában kifekszik. A fényvédőkrémek használata ugyanakkor egyáltalán nem mondható általánosnak, mindössze minden ötödik ember használja ezeket ilyenkor rendszeresen. – Többek között ez derül ki a Szinapszis Kft. friss kutatásából, amelyet a cég a WEBBeteg.hu internetes weboldal megbízásából készített.

 
-----Minden 5. fiatal a nap bármely szakaszában napozik
 
Kiss Katalin kutatási vezetőtől megtudtuk, hogy a lakosság közel 50%-a napozik rendszeresen, 15%-uk pedig nem törődve az esetleges káros hatásokkal, a nap bármely szakaszában kifekszik a közvetlen fényre.
 
Életkor alapján megfigyelhető, hogy a napozók aránya annak emelkedésével csökken, és a legfiatalabbak (35 év alattiak) esetében 20% a bármikor napozók aránya. Érdekesség, hogy a napozás időpontjának tényét nem befolyásolja szignifikánsan, hogy az illető vett-e már részt melanoma szűrésen! „Szokott-e és ha igen, milyen napszakban szokott nyáron napozni?”
 
----- Az aktív napozók 70%-a nem használ rendszeresen fényvédőkrémet
 
A felnőtt lakosság közel fele egyáltalán nem használ fényvédő krémet a napozás során – igaz közülük sokan, ha csak tehetik, kerülik a közvetlen napfényt. Elgondolkodtató ugyanakkor az a tény, hogy a nap bármely órájában kifekvők körében is csak 50% körül alakul a rendszeres krémhasználók aránya. Egyéb szempontból az ilyen módon aktívan védekezők jellemzően nők, illetve 26-45 év közöttiek. Az alkalmazott krém egyébként döntően közepes (15-25) vagy magas faktorszámú (25+) krémet jelent.
 
----- „Használ-e Ön valamilyen fényvédő krémet napozás során?”
 
A kutatás rámutat: Magyarországon alacsony, mindössze közel 20% körüli a felnőtt lakosság körében a melanoma szűrésen már részt vettek aránya. Már online is vizsgálhatjuk anyajegyeinket a WEBBeteg.hu áprilisban indított új alkalmazást Vizsgáló 2.0 néven, amelynek része a melanoma szűrésére alkalmas online anyajegyvizsgáló. Az alkalmazás egy az anyajegyről készült jó felbontású fotó feltöltése után figyelmeztet az esetleges rosszindulatú elváltozásokra.
 
A szakorvosok segítségével létrehozott online vizsgáló a szűrésre és az orvoshoz fordulás fontosságára hívja fel a figyelmet, nem helyettesíti a szakorvosi vizsgálatot.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >