Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Felavatták a Királykút Emlékházat
Felavatták a Királykút Emlékházat Nyomtatás E-mail
Írta: Dominkó Anita   
2012. június 18.

Image Szabadtéri avatóünnepség keretében adták át Székesfehérvár felsővárosi városrészében a Királykút Emlékházat, a földszintjén berendezett állandó kút kiállítást, a csodálatosan kialakított kútegyüttest és az azokat övező díszkertet.

 

Az ünnepségen megjelent vendégeket, külön kiemelve Székesfehérvár Önkormányzata és Fejér Megye Önkormányzatának vezetőit, a képviselő testület tagjait Kiss Dorottya, a Szabadművelődés Háza igazgatója, a Királykút Emlékház üzemeltetője köszöntötte.

Az ünnepi műsorban a Felsővárosi Általános Iskola tanulói működtek közre, akik a szereplésüket követően kézen fogva vezették a mikrofonhoz dr. Cser-Palkovics Andrást Székesfehérvár polgármesterét valamint Vargha Tamást, Székesfehérvár országgyűlési képviselőjét, a Fejér Megyei Közgyűlés elnökét a köszöntő beszédeik elmondásához.

Dr. Cser-Palkovics András köszöntőjében elmondta: a felújított Emlékházat és a díszkertet szemlélve egyértelműen kitűnik, hogy mindennek van gazdája: Székesfehérvár, azon belül Felsőváros. Ebben a városrészben szembetűnő és kézzelfogható a hagyományok ápolása, gondozása és az ebből adódó kötelezettségvállalás, amelyről Földi Zoltán és Deák Lajosné önkormányzati képviselők is bizonyságot tettek a mai ünnepség szervezőiként.

 


 

Vargha Tamás miután emlékeztette a hallgatóságot a Királykút régmúltban betöltött szerepére, a jelenlegit hangsúlyozva kiemelte:

„Az épület a díszkerttel ellenpont a panelrengetegben, megtöri a sablont, összhangjuk nyugalmat, az élet harmonikus nyugalmát nyújtja a hajszolt városi embernek. Az állandó kiállítás – minden bizonnyal – a történelmi múltra utaló elemekben gazdag, - míg a kútegyüttes szakszerűségével a Királykút századokon átívelő funkcióját, a város életében betöltött szerepét illusztrálja. A történelmi emlékeihez hűségesen ragaszkodó Székesfehérvár a Királykút Emlékház felavatásával is őrzi és gyarapítja értékeit.” – hangsúlyozta, végül köszönetet mondott a városszépítőknek: mindazoknak, akik megálmodói, tervezői és megalkotói voltak az Emlékház programjának. Kiss Dorottya igazgató, az ünnepség moderátora arra kérte a jelenlévőket, használják a szó legnemesebb értelmében az épületet és annak környezetét, mert itt, mint fogalmazott:”mindenkit megérint a hely szelleme, a genius loci.”

Az ünnepség befejezéseként Dr. Cser-Palkovics András polgármester és Vargha Tamás országgyűlési képviselő, közgyűlési elnök a szalag átvágásával hivatalosan is átadták a Királykút Emlékházat.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >