Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Kortárs művészek munkáiból nyílt kiállítás a Csók István Képtárban Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2012. június 18.

Image A Szent István Király Múzeum a hagyományoknak megfelelően időről-időre bemutatja az újonnan szerzett és az alkotóművészektől ajándékozás útján a képzőművészeti gyűjteménybe került műveket. Ezúttal a 2003 és 2012 között megszerezett alkotásokat állították ki, a tárlaton 42 művész 60 alkotása szerepel. A kiállítás megnyitóján Brájer Éva alpolgármester reményének adott hangot, hogy a kortárs képzőművészeti gyűjtemény állandó elhelyezésére is lehetőség nyílik majd Fehérváron.

 
Brájer Éva alpolgármester a tárlatnyitón felidézte, hogy amikor 50 évvel ezelőtt Kovalovszky Márta és Kovács Péter művészettörténészek a Szent István Király Múzeumba érkeztek, elhatározták, hogy gyűjteményt hoznak létre és elkezdték gyűjteni a kortárs művészek alkotásait. „Izinger Kati és Gärtner Petra méltó folytatói a munkának az anyagi szempontból nehéz időkben.” - emelte ki az alpolgármester.
 
„Hat évvel ezelőtt, amikor felmerült a Játékmúzeum ötlete, nagyon távolinak tűnt, hogy egyszer megnyitja kapuit, mégis így történt. Ez erőt adhat, hogy a sokunk által dédelgetett terv megvalósuljon és a Deák-gyűjtemény, a Csók Képtár és a Smohay -ház egybenyitásával méltó teret és keretet adjunk a kortárs képzőművészeti gyűjtemény állandó elhelyezésére.” - tette hozzá Brájer Éva.
 

 
Izinger Katalin művészettörténész szerint a gyarapodás nagyban köszönhető a támogatóknak, mert kizárólag pályázati forrásból tud műtárgyat vásárolni a Szent István Király Múzeum. Elsősorban a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Képző és Iparművészeti lektorátus a legfőbb támogató. A tárlaton 42 művész 60 alkotása szerepel, többek között fotók, festmények, grafikák és installációk is várják a látogatókat.
 
A tárlaton az utóbbi évek gyűjtemény-gyarapodásából látható egy válogatás Asztalos Zsolt, Baglyas Erika, Bakos Ildikó, Baranyai Levente, Benczúr Emese, Bodóczky István, Borsos Lőrinc, Böröcz András, Chilf Mária, Czigány Ákos, Csontó Lajos, Eperjesi Ágnes, Hajdú Kinga,Halász András, Hegedűs 2 László, Gerber Pál, Gerhes Gábor, Gyenis Tibor, Jakatics-Szabó Veronika, Július Gyula, Karsai Zsófia, KissPál Szabolcs, Kotormán Norbert, Kósa János, Megyik János, Moizer Zsuzsa, Nagy Gábor György, Olajos György, Radák Eszter, Roskó Gábor, Szabó Dezső, Szabó Eszter Ágnes, Szanyi Borbála, Székelyi Kati, Szüts Miklós, Szűcs Attila, Tarján Hédi, Türk Péter, Ujházi Péter, Várnai Gyula, Vojnich Erzsébet és Zsemlye Ildikó alkotásaiból.

 
A kiállítás szeptember 15-ig látható, hétfőn 13–18 óráig, keddtől szombatig 10–18 óráig.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >