Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow csökkent az álláskeresők száma Székesfehérváron és környékén
csökkent az álláskeresők száma Székesfehérváron és környékén Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2012. június 20.

Image Fejér megye és Székesfehérvár munkaerő-piaci helyzetéről tartott sajtótájékoztatót dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Buday Attila, a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának vezetője. Most összesítették a májusi adatokat, amelyekből kitűnik: javult a foglalkoztatási helyzet a térségben. Az előző hónaphoz képest Székesfehérvár körzetében 580 fővel (6,8%-kal) csökkent az álláskeresők száma.

 
Legutóbb fél éve számolt be közös sajtótájékoztatón a munkaerő-piaci helyzetről Székesfehérvár polgármestere és a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának vezetője. Akkor egy lassú javulási folyamatot mutattak a statisztikák. A mostani legfrissebb – 2012. május hónapról készített – összegzés is bíztató. A tájékoztatóból kiderül, hogy az előző év azonos időszakához viszonyítva a régió mindegyik megyéjében kedvező a változás: Fejér megyében 1,5%-ponttal alacsonyabb az álláskeresők száma, Székesfehérvár térségében pedig 1.048 fővel (11,6 %-kal) kevesebb a regisztrált munkanélküli.
 
„Az elmúlt időszakban számos helyi vállalkozás vezetőjével beszélgettem. Ezekből a találkozásokból úgy érzékeltem, hogy a válság után ismét beindultak a fejlesztések. Pályázati források bevonásával sokan bővítik telephelyüket, termelésüket. Ez azért örömteli, mert ezek a folyamatok új munkahelyek teremtését teszik lehetővé. Én magam az Önkormányzat szempontjából az úgynevezett gazdaságszervező szerepet tartom kiemeltnek. Nekünk a háttér-infrastruktúra biztosítása, a megfelelő pályázati lehetőségek fenntartásában való közreműködés és az ügyintézés segítése a feladatunk. Emellett pedig az, hogy a város saját maga is eszközöljön olyan beruházásokat, amelyeknél a helyi vállalkozóknak tud piacot teremteni, és így új munkahelyek létrejöttét ösztönözni. A beruházási szándékokból is jól látszik, hogy Székesfehérvár továbbra is az egyik legversenyképesebb magyar város. Természetesen egészen addig nem lehetünk teljesen elégedettek, amíg van olyan lakója városunknak, aki szeretne munkát vállalni, de nem tud elhelyezkedni. Sokat kell még tehát dolgoznunk.” – mondta dr. Cser-Palkovics András.
 
A polgármester örömmel ismertette a legfrissebb munkaerő-piaci adatokat is, melyek szerint az elmúlt hónaphoz viszonyítva 6,8 %-kal, azaz 580 fővel csökkent Székesfehérvár térségében a regisztrált álláskeresők száma. Általánosságban elmondható, hogy Fejér megye munkaerő-piaci mutatói az országosnál kedvezőbbek. A régió és a megye foglalkoztatási helyzetét, valamint a májusi statisztikákból kiolvasható többi adatot és munkaerő-piaci folyamatot a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának vezetője ismertette.
 
 
 
„2012. májusában a nyilvántartott álláskeresők száma a régióban 47.701 fő, ami az előző havinál 3.316 fővel (6,5%-kal), míg az egy évvel korábbinál 5.427 fővel (10,2%-kal) kevesebb. A megyék mindegyikében az előző hónaphoz viszonyítva csökkenés következett be az álláskeresők számában. Székesfehérváron és körzetében 7.993 fő munkanélküli, közülük 9,7% a pályakezdő. Örvendetes, hogy az elmúlt hónapban a megye területéről csak egy csoportos létszám-leépítési bejelentés érkezett. Egy, a székesfehérvári körzetben az italgyártás területén működő gazdasági szervezet jelentette be 8 fő foglalkoztatásának megszűntetését.” – foglalta össze a június 18-a óta nyilvános tájékoztatóban leírtakat Buday Attila.
 
A Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának vezetője arról is beszámolt, hogy a nyilvántartásba belépők száma 1.833 fő, amelynek négyötöde (79,7%-a) fizikai, fennmaradó 20,3%-a szellemi foglalkozású munkát végzett. A sajtótájékoztatón az újonnan bejelentett álláshelyek is szóba kerültek.
 
Mint elhangzott: a munkaerőigények jellege szerint a megyében bejelentett új munkaalkalmak 66,4 %-a (576 db) esetében támogatás igénybevételével kívánják a munkaadók a megfelelő munkaerőt alkalmazni. A legtöbb álláslehetőség a szolgáltatás területén mutatkozik, amit az ipari és ezen belül is a feldolgozóipar követ.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >