Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Leemelték a helyéről és elvitték felújítani az Országalmát
Leemelték a helyéről és elvitték felújítani az Országalmát Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2012. június 20.

Image Több órás megfeszített munka, és rengeteg érdeklődő szempár kíséretében emelték fel a Városház téren található alkotást. A több tonnás Országalma megmozdítása ugyanis nem volt egyszerű feladat. A felújítást követően pedig eredeti állapotában kerül majd vissza az Országalma a Városház-térre.

 
Az Országalma 1943-tól két évig volt olyan állapotban, ahogy elkészült. 1945-ben paravánnal vették körül és harci jelenetet ábrázoló vászonnal takarták le az alkotást. Tetejére sarló és kalapács került. Az 50-es években a kőtömbnek csak az alsó része állt.
 
Az évszámokat leverték róla, majd helyreállították, de az évszámok és a kereszt csak később kerülhetett vissza. Többen úgy vélik, hogy amikor a 90-es évek közepén szétszedték, utána kerülhetett vissza rosszul az alkotás. Kocsis Balázs restaurátor ekkor több szakember bevonásával kutatómunkába kezdett, hogy állítsák helyre az eredetei állapotot.

 
Ebben a törekvésében a városvezetése is támogatta. Dr. Cser-Palkovics András polgármester mellett Brájer Éva és Róth Péter alpolgármesterek is megtekintették hogyan emeli le a helyéről a több tonnás alkotást a restaurátor.
 
A hét tonnás daru először nem bírta leemelni az Országalmát a talapzatról, majd Szigli Istán önkormányzati képviselő hozta el otthoni hébér emelőjét, mellyel sérülésmentesen sikerült megmozdítani Ohmann Béla alkotását.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >