Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Végéhez közeledik a veszélyes ipari üzemek azonosítása
Végéhez közeledik a veszélyes ipari üzemek azonosítása Nyomtatás E-mail
Írta: Bisztricz Anett - megyei katasztrófavédelmi szóvivő   
2012. június 22.

Image A katasztrófavédelmi törvény és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek védekezéséről szóló kormányrendelet 2012. január elsejével történt hatályba lépésével országosan bővült azon üzemek köre, amelyek hatósági engedélyezési, felügyeleti, és ellenőrzési jogkörét a katasztrófavédelem végzi. Fejér megyében ezeknek a cégeknek a beazonosítását - az előzetes bejelentéseket követően - az elmúlt hónapokban végezte a területileg illetékes megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, valamint a székesfehérvári és a dunaújvárosi katasztrófavédelmi kirendeltség iparbiztonsági szakterületének munkatársai.

 
------ A Megyei Iparbiztonsági Főfelügyelőség
 
A 2012. január elsejétől hatályba lépett katasztrófavédelmi törvényben és annak végrehajtási kormányrendeletében meghatározott feladatok ellátására új szervezeti struktúra alakult a katasztrófavédelemben, amelynek három pillérre: az iparbiztonság, a polgári védelem és a tűzoltóság.
 
Az iparbiztonsági feladatok ellátására a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon is megalakult a Megyei Iparbiztonsági Főfelügyelőség, amelynek tevékenysége három kiemelt területre terjed ki; a veszélyes ipari üzemek felügyeletére, a veszélyes áruk szállításának ellenőrzésére és a létfontosságú rendszerek védelemére.
 
----- Veszélyes üzemek
 
A veszélyes ipari üzemekkel kapcsolatos hatósági engedélyezési, felügyeleti, ellenőrzési feladatok január elsejétől kiterjednek több, eddig nem szabályozott veszélyes tevékenységre, többek között az ügynevezett alsó és felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek mellett a küszöbérték alatti üzemekre is. Utóbbiak közé tartoznak például a műtrágya és növényvédőszer raktározással foglalkozó cégek, telephelyek, a hűtőházak, a terményszárítók, a felületkezeléssel (galvanizálás) foglalkozó fémmegmunkáló iparág, valamint azon logisztikai központok, ahol veszélyes áru tárolása is történik.
 
----- Üzemazonosítás
 
A cégeknek az új jogszabály, illetve annak módosítása értelmében legkésőbb május 15-ig kellett bejelenteniük a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságnak, hogy végeznek-e veszélyes tevékenységet.
 
A megadott határidőig Fejér megyében 135 cég jelentkezett be. Az igazgatóság iparbiztonsági szakterületének munkatársai az elmúlt hónapokban felkeresték ezeket a cégeket, hogy helyszíni szemle és széleskörű adatgyűjtés keretében tájékozódjanak az üzem tevékenységéről, és ennek megfelelően történjen meg a cég végleges besorolása.
 
A bejelentkezett cégeknek mintegy negyede, 35 üzem tartozik a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek védekezéséről szóló 219/2011. (X. 20.) Kormányrendelet hatálya alá. Ezek túlnyomó többsége küszöbérték alatti üzem, amelyeknek legkésőbb 2012 III. negyedévében kell elkészíteniük és benyújtaniuk a vonatkozó jogszabályokban előírt dokumentációkat, egyebek között az úgynevezett súlyos káresemény elhárítási tervet.
 
Az év első hónapjait meghatározó üzemazonosítási feladatokat követően az igazgatóság a közeljövőben a társhatóságokkal együttműködve közös, úgynevezett supervisori, átfogó iparbiztonsági ellenőrzéseket tervez a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemeknél.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >