Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
PRÓFÉTAI KÜLDETÉSÜNK Nyomtatás E-mail
Írta: Barlay Ö. Szabolcs   
2012. június 26.

Image Pár nappal ezelőtt Keresztelő Szent János születését ünnepeltük. Ez már az ősegyházban is olyan nagy ünnep volt, hogy a vasárnap liturgiáját is felülírja. Rajta kívül csak a Szűzanya születésnapját ünnepeljük.

 
Az evangélium arról szól, hogy milyen különleges események vették körül János születését.: az édesanya idős, meddő asszony volt; a kételkedő apát, Zakariást némasággal büntette az Isten; apja neve helyett, égi parancsra, Jánosnak kellett nevezni; születésekor nemcsak a szomszédok, hanem az egész környék ennek a gyermeknek a születéséről beszélt. – Jézus is úgy nyilatkozott róla, hogy „asszonyok szülötte között nincs nála nagyobb”….
 
Ez az ünnep rázza föl lelkünket, hogy megértsük, különösen mi keresztény magyarok, hogy mindannyian „próféták” vagyunk. Ez annyit jelent, hogy küldetésünk van családunk, népünk, egyházunk sorsának alakításában. A mi századunk nagyon hasonlít János korához. Akkor is álpróféták éltek, akik mindig nagyobb hatással tudnak lenni a tömegre, mint az igazi próféták. Mi a különbség kettőjük között.
 
Az álpróféta nem az Isten akaratát és törvényeit közvetíti, hanem amit a közhangulat kíván, képtelen alázatos lenni, mert mindig csak maga körül forog, féligazságokat mond; és képtelen áldozatot hozni, mert béres és nem a nyáj pásztora. Legalább mi kevesek ne legyünk álpróféták!
 
Igyekezzünk Keresztelő János nyomába lépni. Ennek feltételeiről szól a mai evangélium:
 
„Nyilvánvaló, hogy vele van az Úr…. „lélekben erősödött. Ez annyit jelent, hogy nemcsak a célt kell kijelölni.,hanem el kell indulni a cél felé. Vezetni kell, elől menni, sokszor egyedül. Vállalni kell a prófétasorsot, úgy, ahogy azt az Úr Jézus mondta:”Egy próféta sem kedves a maga hazájában.”
 
Keresztelő Jánost is ezért fejezte le Heródes. Ha mást nem tudunk tenni, legalább mutassunk rá Jézusra.
 
Grünewald híres festménye jól jelzi ezt, hosszú ujjával Jézus elé mutat, mert Ő az Út az Igazság és az Élet.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >