Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Elektromos buszt tesztel az Alba Volán Székesfehérváron
Elektromos buszt tesztel az Alba Volán Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2012. június 26.
A kínai BYD által gyártott eBus válthatja a jövőben az európai buszokat. A cég képviselői az Alba Volánnal is tárgyaltak. Az eBus-12 menet közben, a trolibusztól eltérően, nem áramszedőn keresztül, hanem akkumulátorból kapja az áramot, így csökkenthető a levegőszennyezés, jelenleg ez a világ legkörnyezetkímélőbb típusa. Az eBus-12 fele annyi energiát fogyaszt, mint egy hasonló méretű dízelbusz.
 
Az elektromos busz nagyjából kétszer annyiba kerül, mint gázolajjal üzemelő társa, de a busz beszerzésére jelentős, 85 százalékos Európai uniós forrás áll rendelkezésre, a maradék 15 százalékot, pedig egy Kínai kereskedelmi kölcsön segítségével az állam finanszírozná.
 
A jármű 12 méter hosszú, az akkumulátorok egyszeri feltöltésével legfeljebb 250 kilométert tud megtenni, legnagyobb sebessége óránként 70 kilométer.
 
Az akkumulátorokat négy óra alatt lehet feltölteni. Ülőhelyeinek száma 25, az állóhelyeké 55. A busznak gyakorlatilag nincs káros anyagkibocsátása, mindamellett gazdaságosabb is társainál, 10-szer kevesebbe kerül az üzemeltetése.
 
Az Alba Volán vezérigazgatója, Tóth Tamás szerint, ha az egyeztetések jól mennek, elképzelhető, hogy Fehérváron Egy éven belül 6-7 ilyen járatos busszal is járhatnak majd a városlakók.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >