Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Példaértékű összefogás az Ezerjó hazájában
Példaértékű összefogás az Ezerjó hazájában Nyomtatás E-mail
Írta: Geszler Anikó   
2012. július 12.

Image A Móri Borvidék egyik legősibb szőlőhegyén a Kecskehegyen a szőlők, a bortermelők védőszentjének Szent Orbánnak emelték eredetileg ezt a kis kápolnát a móri kapucinus atyák 1794-ben a Lamberg grófok támogatásából. Őseink Orbán napjakor rendszeresen szentmisén vettek részt ezen a helyen, áldást és közbenjárást kérve hogy óvja, védje szőlőiket a természeti csapásoktól és jó és bőséges termésük legyen.

 
Ahogy múltak az évek, a kis kápolna állapota is egyre romlott az utolsó pillanatokban jött a segítség a Mór és Pusztavám Közös Hegyközség felhívása akkori elnöke Geszler József vezetésével, szervezésével. 2011. május 29-én ünnepélyesen újra lett szentelve az 1870-ben a szőlőművelők tiszteletére állított Cserhát-dűlői kereszt. A kereszt és környéke felújítása közös összefogással készült el szintén: elsőként.
 
A Hegyközség választmánya ekkor megfogalmazta a következő feladatot: a kecskehegyi Szent Orbán Kápolna külső és belső felújítását pénzbeli ás társadalmi munka-felajánlásokból.
 
Az épület rendbetétele mellett más szándéka is volt a szervezetnek: a móri szőlőtermelők Szent Orbán napi búcsújának méltó módon történő megünneplését– őseik hagyatékára támaszkodva – szerette volna újra hagyománnyá tenni a kápolnánál. 2012. május 25-én 18 órakor az álomból valóság lett, a gyönyörűen felújított, kívül-belül megszépült ékszerdobozt megérdemelt nagy ünneplő tömeg vette körül egy több száz éves hársfa árnyékában.
 
Több mint 50 magánszemély, vállalkozás 534.000 Ft-ot ajánlott fel az egyházközségnél és a hegyközségnél, illetve ugyanennyi a társadalmi munka értéke is, amit munkájukkal a felújításhoz tettek a mesteremberek Varga Ferenc a felújítást vezető építész szakmai irányításával. A felújítás teljes egésze meg lett örökítve, melyet albumba rendezve a hegyközség szeretne átadni a helyi és megyei egyházi Vezetésnek és a Városvezetésnek.
 
A támogatók között találhatunk cégeket, borászokat, pedagógusokat, nyugdíjasokat és mindenek előtt lokálpatriótákat. (Az adakozók névsora a cikk után található meg.) A megjelenteket Frey Szabolcs hegybíró köszöntötte, majd rövid történelmi áttekintést adott a Szent Orbán kápolna múltjáról Schwartz Alajos (a kápolna történetéről korábbi cikke a borvidék honlapján olvasható: http://www.moriborvidek.com/index.php/aprocska-kincsunk-a-multbol ), Pro Urbe díjas helytörténész. Geszler József főszervező, a hegyközség választmányának tagja, köszönetét fejezte ki az adományokért és társadalmi munkákért.
 
A szentmisén megjelent Fenyves Péter Mór polgármestere, Törő Gábor országgyűlési képviselő, a Móri Borbarát Hölgyek Egyesületének borhölgyei, a móri Brindisi Szent Lőrinc Borrend borlovagjai és Kornseé Dóra a Móri Borvidék 2011. évi borkirálynője. A felújított kápolnát megáldotta és a hagyományos Szent Orbán-napi szentmisét bemutatta a házigazda Száraz László esperes-plébános atya, utána a Móri Ifjúsági Fúvószenekar térzenéjét élvezhették a megjelentek Acsai Sándor karnagy vezetésével. A szentmisét követően a móri szőlősgazdák borait és feleségeik süteményeit kóstolhatták meg az egybegyűltek.
 
Szép kezdeményezés, szép kihívás, szép munka, szép hely, szép ünnep.
 
Mindenkinek köszönet jár, aki részt vett a kis kápolna újjászületésében, remélhetőleg még sok száz évig járhatnak ide a szőlőtermelők Szent Orbán búcsúnapjakor. Kirándulóhelynek sem utolsó célpont, Mór központjától ¾ órás séta a kápolna (Megközelítés: Wekerle Sándor Szabadidőközpont és a kertészet közötti úton elindulva, 2 kereszteződésen egyenesen át, a hegy tetején, a betonút végénél.), melynek hátterében a gyönyörű vértesi panorámában gyönyörködhetünk, előtte pedig a Bakonyban, a földúton továbbsétálva, tekerve pedig a Látóhegyi-tavakhoz juthatunk.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >