Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Hogyan csökkentsük a fogyasztást?
Hogyan csökkentsük a fogyasztást? Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2012. július 12.

Image Az egyre növekvő benzinárak miatt sokan döntenek úgy, hogy kevesebbet használják autójukat. Pedig számos praktika létezik, amivel jelentősen csökkenthetjük a gépkocsi fogyasztását, és lefaraghatjuk a költségeket. Ezekből mutatunk most be néhányat.

 
Az autó fogyasztása számos tényezőtől függ: a vezetési stílustól, a gépkocsi terheltségétől, a gumik minőségétől, a műszaki állapottól és egyéb olyan tényezőktől, amelyeken képesek vagyunk mi magunk is változtatni, jelentősen - akár 30%-al - csökkentve ezzel a gépkocsi fogyasztását.
 
- A gyárak is az alacsony fogyasztásra törekednek, ugyanakkor nagyon fontos a gépkocsi jó műszaki állapotának megőrzése és a rendszeres karbantartás. Ellenőriztessük évente a futóművet, mert az úthibákon elállítódhat, ami nemcsak fogyasztásnövekedést, hanem gumikopást és esetlegesen irányítási problémát is okozhat – tanácsolja Jandó Zsolt, a Weltauto szakértője, a székesfehérvári Wolf Auto Kft. értékesítési igazgatója. – Mindemellett az eltömődött légszűrőtől nehezebben jut oxigénhez a motor, az elhasználódott gyertyától pedig rosszabb hatásfokú az égés, így feltétlenül tartsuk be a gyár által előírt csereperiódust.
 
Rendszeresen tartassuk karban a fékrendszert, ugyanis a fékbetétekről lekopó portól megszorulhatnak a fékdugattyúk, folyamatosan fékezve így a tárcsákat, ami a fogyasztásra is hatással lehet. Az alacsonyabb fogyasztás érdekében csak akkor működtessük a szellőztetőt és a klímát, amikor feltétlenül szükséges. A gumiabroncsok kiválasztásánál ne az árra, inkább a minőségre helyezzük a hangsúlyt, ugyanis az összeg, amit a gumin spórolunk, visszajöhet a benzinköltségben. Fontos, hogy mindig az évszaknak megfelelő gumikat használjunk.
 
A nyári forróságban a téli gumik nemcsak jobban kopnak és növelik a fogyasztást, hanem balesetveszélyesek is, a meghosszabbodott fékút miatt. Érdemes olyan gumikat vásárolni, melyeknek alacsonyabb a gördülési ellenállása, illetve nagyon fontos figyelni a megfelelő guminyomásra is. Az autót lehetőség szerint ne pakoljuk tele, csak a legszükségesebb csomagokat vigyük magunkkal, és ezek egyenletes elhelyezésére is figyeljünk.
 
Minél nehezebb a jármű, annál több energia szükséges a mozgatásához, ami nagyobb üzemanyag-fogyasztást eredményez. A tetőcsomagtartók, tetődobozok növelik a légellenállást, amitől szintén érezhetően nő az üzemanyag fogyasztás, így ezeket amint szükségtelenné válnak, szereljük le az autóról. Ne tároljuk a csomagtartóban felesleges holmikat, hanem érkezés után pakoljuk ki a csomagokat.
 
Fontos a jó vezetési technika! Sokat spórolhatunk az üzemanyagköltségen, ha átgondoltan, egyenletesen és kiegyensúlyozottan vezetünk. A túlzott gyorsítások és hirtelen fékezések által sok energiát pazarolhatunk.
 
Az agresszív vezetési szokások jelentősen megnövelhetik az autó fogyasztását, így jobb, ha a forgalom tempójában haladunk. Törekedjünk arra, hogy inkább magasabb fokozaton és alacsony fordulatszámon használjuk az autót; kétezres fordulatszám felett érdemes váltani. Fontos továbbá, hogy lassításkor motorféket használjunk, és kerüljük a hirtelen fékezéseket. Tévhit, hogy „üresben” kevesebbet fogyaszt az autó. Inkább váltsunk vissza és fokozatosan lassítsunk. Nagyobb dugóban és vasúti átjáróknál, ha várakoznunk kell, akkor érdemes leállítani a motort, ezzel sok üzemanyagot spórolhatunk.
 
- A lehúzott ablak a mai áramvonalas autóknál jobban emeli a fogyasztást, mint a klíma. Ha nem használjuk a klímát, vagy nincs az autóban, szerezzünk be ablak légterelőt, amely a levegőt nyitott ablaknál úgy irányítja, hogy kisebb legyen a légellenállás. Létezik ablakkeretbe pattintható árnyékoló, amely szintén úgy segíti a szellőztetést, hogy közben minimalizálja a „légféket” – mondja Jandó Zsolt a Weltauto szakértője. – Amennyiben több kocsival indulunk útnak, akkor ne haladjunk szoros karavánban, egyrészt mert igen veszélyes lehet, ha nem tartjuk be a féktávolságot, másrészt a légörvények is károsan hatnak a fogyasztásra.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >