Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Csodálatos anyatej - augusztus 1. az Anyatej Világnapja
Csodálatos anyatej - augusztus 1. az Anyatej Világnapja Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2012. július 30.

Image Az Egészségügyi Világszervezet 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az Anyatej Világnapjává, augusztus első hetét pedig a Szoptatás Világhetévé. Világszerte évente egymillió gyermek életét menthetné meg az első órában megkezdett, és az első hat hónapban kizárólagosan tartó szoptatás. A jeles évfordulóról Székesfehérváron is megemlékeznek.

 
„Az anyatej olyan egyedülálló, csodálatos táplálék, amely összetételében és mennyiségében is a csecsemő igényeihez alkalmazkodik. A gyermeket világra hozó anya teje különleges összetételű, alkalmazkodik a kis szervezet speciális igényeihez, védi a külvilág ártalmaitól. Elősegíti az ideális fejlődést, növekedést, megalapozza a későbbi jó életminőséget. A szoptatás nemcsak egy szoros testi-lelki kontaktus elindítója és egy sajátságos kommunikáció megalapozója anya és csecsemő között, hanem a baba számára a legtökéletesebb, leghatékonyabb tápláléknyújtó esemény is, amely egészségét szolgálja.” – mondta el kérdésünkre Hegedűs Judit védőnő.
 
A Szabadművelődés Házában erről hallhatnak majd részleteket az érdeklődők, ahol augusztus elsején az Anyatejes Táplálás Világnapjáról emlékeznek meg. A programok 9 órakor kezdődnek: előadást tart a gyermekek fogápolásról Dr. Kriston Edit, az anyává válás folyamatáról is hallhatnak a látogatók és a csecsemőkori vészhelyzetekről is szó esik. Egész nap szoptatási tanácsadás, étel bemutató és kóstoló várja a családokat.
 
Tudta-e?
 
A szoptatott gyermekek között ritkábban fordul elő felső légúti hurutos betegség és hasmenés. Az allergia-megelőzésben is fontos szerepet játszik az anyatej. A legújabb kutatási eredmények pedig igazolják, hogy az anyatejjel táplált csecsemők körében felnőtt korban is kisebb a túlsúly, a szív-és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázata.
 
Nemcsak a babának jó!
 
A korai és gyakori szoptatás az édesanya számára is előnyös: fokozza a méhösszehúzódásokat, így segítve a méh eredeti állapotának mielőbbi elérését. Védelmet nyújt az emlő- és petefészek daganat ellen. Megfelelő étrend mellett segíthet a várandósság alatt felszedett plusz kilók leadásában is.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >