Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Családbarát munkahely pályázat meghirdetése
Családbarát munkahely pályázat meghirdetése Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2012. augusztus 01.

Image A SZÉNA Egyesület a Családokért és a Székesfehérvári Otthon Segítünk Alapítvány közös konzorciumaként megvalósuló TÁMOP 5.5.1.B-11/2-2011-0187 kódjelű „Mindenünk a család” című projekt keretében a családi közösségi kezdeményezéseket illetve programokat kívánja erősíteni. - Erről tartottak sajtótájékoztatót az Alapítvány képviselői.

 
A projekt fontos célja az, hogy a már hagyományosnak tekinthető közvetlen és közvetett pénzügyi juttatások és gyermekgondozási szolgáltatások mellett aktív, nem elsősorban pénzügyi támogatási elemeket is biztosítsunk a fehérvári családok számára.
 
Ezek közül kiemelt jelentőséggel bír a családbarát foglalkoztatáspolitika támogatása a különböző gyermekgondozási szolgáltatásokon, rugalmas foglalkoztatáson, speciális képzéseken, illetve a diszkrimináció megszüntetésén keresztül. Magyarországon jelenleg még mindig nagy gondot okoz a családok életében a munkahely és a család közötti optimális viszonyrendszer kialakítása, a korai gyermeknevelés utáni a munkaerőpiacra való visszatérés, a munkahelyi és az otthoni feladatok együttes ellátása, illetve az ezek által okozott feszültségek és problémák kezelése.
 
"Projektünk által erősíteni szeretnénk a gyermekvállalás és a munkavállalás összeegyeztetésére szolgáló jó példákat, amelyek többek között az alternatív foglalkoztatási formákra, a szülés utáni munkaerő-piaci re-integráció elősegítésére, az önfoglalkoztatás elősegítésére, valamint speciális képzések lebonyolítására irányulnak." - nyilatkozta Bálesné Elekes Rita, elnök – szakmai vezető.
 
Székesfehérváron készített kutatásokból kiderült a korábbi években, hogy a lakosok 7 százalékának családjában előfordult már, hogy szerette volna bölcsödébe járatni gyermekét, de nem volt hely, 12 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem tudta kire hagyni beteg gyermekét, miközben halaszthatatlan elintéznivalója volt.
 
Ennél is nagyobb hiányosságok mérhetők az idősellátásban, mert a lakosok 23 százaléka szerint jó lett volna, ha valaki az idős családtagjára időnként figyelt volna, 8 százalékuk azt is átélte már, hogy szerette volna idősek otthonában elhelyezni rokonát, de nem volt szabad férőhely, és 12 százaléknak időnként kellett volna valaki, aki tudja helyettesíteni az ápolót.
 
A családon belüli feladatmegosztás miatt jellemzően inkább a nők küzdenek ezekkel a problémákkal, a megkérdezett nők 10-15 százaléka a gyermekek elhelyezésével kapcsolatos hiányosságokat a saját bőrén már megérezte, az otthoni vagy intézményi idősellátással kapcsolatos szolgáltatási hiányosságokat pedig 12-27 százalékuk tapasztalta meg. Életkor szerint jellemzően az ún. „szendvics” generáció, a 35-59 éves korosztály a leginkább érintett, hiszen nekik egyszerre kell két inaktív korosztály (a gyermekeik és a szüleik) ellátásáról gondoskodni, e korosztály 20-25 százaléka szembesült már a szociális ellátórendszer kapacitásbeli és szolgáltatásbeli hiányosságaival.
 
"A fenti okokból kiindulva ösztönözni szeretnénk a családbarát munkahelyek kialakítását illetve az eddigi jó példák bemutatását, ezért pályázatot hirdetünk, melyen székesfehérvári vállalkozások, intézmények és egyéb gazdálkodó szervezetek pályázhatnak." - nyilatkozta Bálesné Elekes Rita.
 
(A részletes pályázatról az Alapítványnál érdeklődhetnek olvasóink.)
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >