Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Folytatódott a Vissza a természethez! projekt Ópusztaszeren Nyomtatás E-mail
Írta: Sánta János   
2012. augusztus 08.

Image Tésztát gyúrtak és kosarat is megtanultak fonni a gyerekek az ópusztaszeri emlékpark nyári táborában. Az egyhetes rendezvényt a „Vissza a természethez!” – Természeti értékeink közös védelme és bemutatása című projekt keretében szervezték meg. Összesen 21 anyaországi és külhoni magyar diák vett részt az uniós segítséggel megvalósult programon, amelynek célja a környezeti nevelés és a gyerekek természettel közelebbi kapcsolatának elősegítése volt.

 
Élményekkel telve tértek haza Temesvárra és Mohácsra azok a gyerekek, akik részesei voltak a változatos programsorozatnak. Míg előbbi településről tízen, utóbbiról öten érkeztek a nyári táborba. Rajtuk kívül szegedi és ópusztaszeri általános iskolás diákok kapcsolódtak ki és tanultak egyszerre, hasznosan eltöltve így a nyári szünidő egy kis részét.
 
A gyerekek a program során ellátogattak a pusztaszeri madárrezervátumba és arborétumba, éjszakai túrán jártak Ányáson, megnézték az Ormándy János Kísérleti Régésztelepet, és hallgattak előadást a szegedi nagy árvízről és a Szakadás történetéről. Ezen kívül népi és történelmi játékokat, valamint madár-activity-t szerveztek nekik, és az esti tábortűz mellett népzenével szórakoztatták őket.
 
A programok során a közreműködők játékos formában, a gyerekekhez minél közelebb hozva, a számukra minél könnyebben befogadható módon igyekeztek megismertetni velük Csongrád megye természeti értékeit. Ezen kívül a környezettudatos életmód, a „zöld gondolkodás” felé is szerették volna terelni a diákok világlátását.
 
Hosszú távon a cél a fenntartható fejlődés szükségességének a tudatosítása a fiatal generációkban. Hasonló ismeretterjesztő és szórakoztató tábornak hamarosan Temesvár is otthont ad, ott 2012 augusztusában tartják meg azt gyerekeknek.
 
A pályázat a HURO Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósul meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a temesvári Bánát Múzeum Természettudományi Részlege együttműködésében. A projekt keretében megtartott első konferencián, 2011 szeptemberében szintén a fiatalabb korosztályt, a gyerekeket igyekeztek elérni a szervezők.
 
Az egész napos, előadásokkal és gyakorlati foglalkozásokkal színesített programra az egész megyéből, és a határon túlról is érkeztek vendégek. A második ÖKOnferencia már a pedagógusoknak és civileknek szólt.
 
Az elméleti információk mellett gyakorlati módszerekkel és tudnivalókkal látták el a résztvevőket, azért, hogy ők hatékonyabban tudják környezeti neveléssel kapcsolatos céljaikat elérni, a gyerekeket megszólítani, a gondolkodásmódjukba a természet és a környezetük védelmének igényét észrevétlenül beépíteni.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >