Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Színvonalas kulturális fesztivál Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Szűcs Gábor   
2012. augusztus 17.

Image Elérkezett ez évben is a rangos kulturális eseménynek számító Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál ideje, amelyet bizonyára már sokan vártak Székesfehérváron. A „királyi” műsorok igazi kulturális és gasztronómiai különlegességekkel várják hat napon át vendégeket a megyeszékhely több pontján.

 
Hamisítatlan kavalkád, igazi fesztivál hangulat köszöntött rá Székesfehérvárra, annak zsúfolásig megtelt belvárosi utcáira, a tegnapi napon. Természetesen, akik évente rendszeres látogatói az augusztus huszadikai ünnepkörhöz illeszkedő rendezvénysorozatnak, azokat a program nem lephette meg. D
 
e a felvonultatott kulturális különlegességeken bizonyára ők is elámultak. Mert volt itt minden remek csemege: oroszos ritmusok, mediterrán meleget sugárzó dallamok és latin- amerikai forróságot idéző produkciók.
 
Az immár tizenhetedszerre megrendezett Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválra meghívott művészek feledhetetlen fesztiválhangulatot varázsoltak közönségük elé az alatt a röpke fél óra alatt, amíg a Zichy-ligettől a Várkörúton át a Nemzeti Emlékhely irányában a Városház tér színpadára haladtak.
 
Fehérváron eddig még talán sosem látott tömeg fogadta a világ szinte minden tájáról egybesereglett csoportokat. Ebben az évben hat ország tánccsoportja látogatott el hozzánk, ezen kívül más fesztiválokról is érkeztek együttesek a programra. Costa Rica-i, oroszországi és francia táncosok, macedón művészek és finnországi együttes mutatkozik be városunkban.
 
A kavalkádot tovább színesítette a már visszatérőnek számító grúziai csoport, továbbá egy argentin táncegyüttes, Mallorcáról érkezett táncosok és természetesen a fő szervező Alba Regia Táncegyüttes művészei.
 
A megnyitón Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere köszöntötte a művészeket, és a város polgárait a Városház tér nagyszínpadánál.
 
-Mi lehet olyan vonzó és érdekes a táncban, amely megéri a sok küzdelmet? - tette fel a költői kérdést, melyre meg is adta a feleletet: talán elsősorban az, hogy mindig képes örömet és boldogságot nyújtani.
 
Lehet, olykor csak annyit, hogy helyén van egy-egy lépés. Máskor pedig annyit, hogy sikerül a partnerrel, csoporttársakkal együtt átélni az egymásra hangolódás folyamatát. A gála nyitórendezvényén a csoportok művészei rövid bemutatkozó (de így is több órán át tartó) előadásában kínált ízelítőt közönségüknek, amelyeket a hét következő napjaiban utcazenében és a malom utcai táncházban csodálhat meg a közönség.
 
A nyitó alkalmat éjjeli Fő utcai fáklyás felvonulása zárta.
 
A Táncházban elsőként a Costa-Ricai- csoport mutatta be zenés-kulturális különlegességeit, majd speciális gasztronómiai különlegességekkel is kedveskedtek a vendégeiknek.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >