Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Egyezségre jutott Székesfehérvár Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2012. augusztus 21.

Image Szeptember 1-je után is biztosított lesz a tömegközlekedés Székesfehérváron. Ezt az a megállapodás biztosítja, amelynek aláírását legutóbbi ülésén egyhangúlag jóváhagyta a város Közgyűlése. Az MNV Zrt. tulajdonában lévő Alba Volánnal létrejövő szerződés értelmében az állam és az önkormányzat közösen finanszírozza az elmúlt években – a nagyrészt a 2006-2007-ben hozott hibás döntésekből - keletkezett 1,7 milliárd forintos hiányt és együttműködnek a fehérvári közösségi közlekedés jövőbeni működtetésében is.

 
A város polgármestere az Önkormányzat és az Alba Volán szakembereit arra kérte fel, hogy október végéig dolgozzanak ki javaslatot egy fenntartható és az utazói igényekhez igazított új helyi menetrendre.
 
Augusztus 17-i ülésén Székesfehérvár Közgyűlése egyhangúlag jóváhagyta azt az Alba Volán Zrt-vel kötendő megállapodást, amely a helyi közösségi közlekedés biztosítását szolgálja és rendezi az elmúlt időszakban kialakult vitás kérdéseket. Mint ismert, 2012. szeptember 1-jétől az Alba Volán Zrt. felmondta a várossal fennálló szerződését. A helyzet rendezése érdekében az elmúlt hónapokban többször is tárgyalt Székesfehérvár Önkormányzata a közlekedési cég tulajdonosával, az MNV Zrt-vel. A legutóbbi egyeztetésen egy mindenki számára elfogadható megoldás körvonalazódott, ezt hagyta jóvá pénteken a város képviselőtestülete is.
 
„Országosan is mintaértékű az a megállapodás, amely létrejön. Az állam és az önkormányzat közösen rendezi az elmúlt években felhalmozódott 1,7 milliárd forintos hiányt. Örülök annak, hogy mindezzel közel 900 millió forintos állami pénzügyi támogatáshoz jutott Székesfehérvár és hogy 100-200 munkahelyet sikerül megőrizni az Alba Volán Zrt-nél. Elhárult egy új menetrend sürgősségi bevezetésének kényszere, de egy fenntartható és az utazói igényekhez még jobban igazodó új javaslat kidolgozására kértem fel az önkormányzat és a közlekedési cég szakembereit. Közös a múltunk és azon kell dolgoznunk, hogy legyen közös jövőnk is. Köszönöm az államot képviselő MNV Zrt-nek, az Alba Volán Zrt-nek és valamennyi résztvevő szakembernek, hogy ez az összefogás létrejöhetett.” – összegezte a közgyűlési döntést dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.
 
A létrejövő megállapodás értelmében a nagyrészt a 2006-2007-ben hozott hibás döntésekből előállt hiányból Székesfehérvár Önkormányzata 830 millió forintot vállal fel az 1,7 milliárdos hiányból, a fennmaradó 900 millió forintot pedig az állam és az Alba Volán Zrt. biztosítja. Az aláírást követően a város azonnal átutal 200 millió forintot az Alba Volánnak, a fennmaradó részt pedig tíz év alatt, egyenlő részben törleszti.
 
Mindezek fejében a közlekedési cég visszavonja a szolgáltatás felmondására irányuló döntését. Csütörtökön az Alba Volán Zrt. Munkástanácsával találkozott dr. Cser-Palkovics András.
 
A helyi járatokon dolgozó buszsofőrök munkahelyei az elmúlt hónapokban bizonytalanná váltak az esetleges szolgáltatóváltás miatt. Székesfehérvár polgármestere és Tóth István vezérigazgató a megbeszélésen ismertette a cég dolgozóival a körvonalazódó megállapodást és azt, hogy így megőrzik a korábban veszélybe került közel kétszáz munkahelyet az Alba Volán Zrt-nél.
 
A létrejövő megállapodással elhárult egy új menetrend sürgősségi bevezetésének kényszere, ám hosszabb távon még számos nyitott kérdés maradt.
 
Dr. Cser-Palkovics András ezért felkérte az Önkormányzat és a közlekedési cég szakembereit arra, hogy október végére készítsék elő egy fenntartható (finanszírozható) és az utazói igényekhez igazított új helyi autóbusz-hálózat és menetrend tervezetét.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >