Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Miért kerül ennyibe a buszközlekedés? Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2012. augusztus 24.

Image Országosan egyedülálló és példaértékű megállapodást kötött Székesfehérvár Önkormányzata az MNV Zrt-vel a város tömegközlekedési problémájának megoldására.

 
Mészáros Attila frakcióvezető-helyettes tegnapi sajtótájékoztatóján az MNV Zrt., az Alba Volán Zrt. és a város önkormányzata között nemrég létrejött megállapodás előzményeit és következményeit elemezte.
 
Elmondta, hogy a buszközlekedés azért került veszélybe Székesfehérváron, mert 2006-07-ben a Gyurcsány kormány a felére csökkentette az árkiegészítés normatíváját, ennek köszönhetően alakult ki 2006-tól 1,7 milliárd Ft hiány az Alba Volán Zrt-nél. Emellett a szocialista-szabaddemokrata vezetésű önkormányzat egy hihetetlenül káros, érthetetlen szerződést kötött korábban a buszközlekedés veszteségeinek finanszírozásáról a közlekedési társasággal.
 
A város akkori vezetése azt vállalta, hogy a fehérváriak pénzéből minden olyan bevételből nem fedezhető költséget gondolkodás nélkül megtérít, ami a tömegközlekedés kapcsán felmerül. Mészáros Attila elmondta, hogy ennek a közel 1,7 milliárd forintnak a nagyobbik részét, 900 millió forintot a Fidesz-kormány a mostani megállapodás alapján magára vállal, de a Volán által vállalt költségmegtakarítás után fennmaradó 830 millió forint törlesztése még tíz évig súlyos terhet ró a fehérváriakra:
 
„Sikerült megegyezni abban, hogy egy kedvező, kamatmentes részletfizetést biztosít a kormány a város számára, ez az idén kifizetendő 200 millió forinton felül még tíz évig évi 63 millió forintos törlesztési kötelezettséget jelent. Az MSZP ennyit vesz ki a fehérváriak zsebéből!”
 
Akik ezt a megállapodást korábban Székesfehérvár részéről megkötötték, vagy nem voltak tisztában a következményeivel, vagy nagyon is tisztában voltak, de tudták, hogy a krízis már az ő idejüket követően fog bekövetkezni, és bátran szórták a pénzt a jövő terhére. Sőt, ami ennél is rosszabb, a fehérvári tömegközlekedést veszélyeztették, hiszen a Volán nem tudta maradéktalanul fizetni a halmozódó, évről-évre egyre növekvő számlát.
 
Az Alba Volán nem véletlenül mondta fel a tömegközlekedés biztosítására vonatkozó szerződést. A múltat tehát sikerült lezárni, és 2012-ben sem díjemelés, sem járatszűkítés nem lesz Székesfehérváron.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >