Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Évadnyitó a Vörösmarty Színházban
Évadnyitó a Vörösmarty Színházban Nyomtatás E-mail
Írta: Surányi Kinga   
2012. augusztus 29.

Image 2012. augusztus 27-én társulati üléssel vette kezdetét az évad a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. A megújulás jegyében.

 
Az új évaddal új fejezet is nyílik a színház életében, hiszen augusztus elsejétől az intézmény vezetését dr. Szikora János vette át, Csányi János stratégiai és fejlesztési igazgatóként, míg Matuz János kreatív igazgatóként tevékenykedik.
 
Egyik legnagyobb újdonság, hogy a székesfehérvári színház fejlesztése egy jövőbeni három tagozatos színház létrejöttét célozza: a prózai tagozatot Bagó Bertalan és Hargitai Iván, a formálódó tánctagozatot Horváth Csaba, a zenetagozatot pedig Drahos Béla vezeti.
 
Az új évadban új műfajok, többek közt az opera és a táncszínház is teret kap a Vörösmarty Színház színpadán. Ám számos más újdonsággal is jelentkezik a fehérvári teátrum. Az eddigi három játszóhely mellé egy negyedik is társul: a színház előcsarnoka kultúrkávézóvá alakul, ahol napközben a kávé mellé internetezési lehetőséget is kínálnak, esténként koncertekkel, egyéni estekkel és fellépésekkel várják a nagyérdeműt.
 
Az emeleti galérián nyílik a nagyhírű Forrás Galériával együttműködésben a Vörösmarty Színház Forrás Galériája, mely a tervek szerint a hazai kortárs képzőművészeti élet egyik jelentős kiállítóhelye lesz.
 
Ebben az évadban több olyan nagyszabású program is kezdetét veszi, amely a következő öt évben (év alatt) teljesedik ki. Ezek közül Szikora János kettőt emelt ki: az egyik egy nagyszabású történelmi dráma pályázat, melyben a szakmai zsűri Székesfehérvár történelmi örökségéhez méltóan nagy királyaink életét feldolgozó színpadi műveket vár.
 
Ugyancsak előkészítés alatt áll a Székesfehérvári Vörösmarty Színház és az MTVA közös produkciójában már a 2013-as évben megrendezésre kerülő rendhagyó, középiskolásoknak szóló, kreativitást és lexikális tudást egyaránt igénylő országos televíziós vetélkedő Ki tud többet Magyarország királyiról? címen.
 
A következő évek szakmai fejlesztéseiben kiemelt helyet foglal el egy Székedfehérvár centrummal évente megrendezendő nyári játék, mely a királyok korát hivatott megidézni zenével, tánccal, irtodalommal, színházzal, a város egészét magába foglaló kulturális-idegenforgalmi eseménysorozat kifejlesztése.
 
Mindezek összhangban vannak Szikora János és csapata igazgatói pályázatban foglalt vállalásának, mely szerint itt az idő, hogy újra felépítsük – szellemi síkon – a Nagyboldogasszony Bazilikát, a magyar királyok legendás koronázó templomát.
 
A gyerekek és a fiatalok sem maradnak nagy ívű programok nélkül: Az Atlantisz-program a gyermek- és ifjúsági korosztályt szeretné a színház szerves részévé tenni, belső és külső rendezvények szervezésével egyaránt.
 
A 2012/2013-as évadban a nagyszínpadon nyolc, a Stúdió Színpadon három, míg a Pelikán Kamaraszínházban négy bemutatóval jelentkezik a Vörösmarty Színház.
 
Az évad első előadása szeptember 22-én lesz: A dzsungel könyve című musicallel és évadnyitó mulatsággal várják a publikumot.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >