Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Hatósági ellenőrzés a szabadtéri tűzesetek megelőzése érdekében Nyomtatás E-mail
Írta: Bisztricz Anett - megyei katasztrófavédelmi szóvivő   
2012. augusztus 31.

Image A tűzgyújtási tilalom idején az erdők és környezetük tűzvédelmi előírásainak betartását ellenőrzi a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A kirendeltségek hatósági osztályának szakemberei egyebek közt a tűzpászták meglétét, az erdőkbe vezető utakon és a kijelölt tűzrakó helyeken a tűzgyújtást, dohányzást és a nyílt láng használatát tiltó táblák elhelyezését, valamint a kijelölt tűzrakó helyek éghető anyagoktól tisztán tartását vizsgálja.

 
Emellett az erdőkben lévő épületeknél a tűzoltó készülékek meglétét, érvényességét, a fűtőberendezést és a kémények állapotát, valamint a villamos berendezések felülvizsgálatát is ellenőrizik.
 
A Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársainak tapasztalata alapján a vizsgált helyszínek közül többnél nem álltak rendelkezésre a tűzvédelmet érintő dokumentációk, emellett olyan területekre is bukkantak az erdőkben, ahol korábban tüzet raktak annak ellenére, hogy az nem kijelölt tűzrakó hely volt.
 
A vidékfejlesztési miniszter átmeneti időre a napokban rendelt el általános tűzgyújtási tilalmat. Magyarország erdeiben és azok környezetében az utóbbi időben tapasztalt rendkívüli meleg és csapadékmentes időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért az erdőkben, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül tilos tüzet gyújtani.
 
A tilalom kiterjed a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyekre is, a közút és vasút menti fásításokra, valamint a parlag- és gazégetésre is. Fejér megyében már ezt megelőzően 2012. június 25-től általános tűzgyújtási tilalom volt érvényben a Pest Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságának határozata alapján.
 
< Előző   Következő >