Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Fehérvári középiskolások szakmai gyakorlatra utaznak Lipcsébe Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2012. szeptember 03.
Harminc székesfehérvári diák utazik háromhetes szakmai gyakorlatra Lipcsébe. A diákokat és kísérő tanáraikat a Városháza nagytanácstermében búcsúztatta dr. Cser-Palkovics András. A Belvárosi I. István Középiskola ez év elején építészeti, egészségügyi, környezetvédelmi és közgazdasági szakterületre összesen négy pályázatot nyújtott be, amelyből a Tempus Közalapítvány hármat értékelt sikeresnek. Így az egészségügyi és az építészeti szakterületen tanuló diákok 2012. szeptember 2-22. között szakmai gyakorlaton vehetnek részt. A környezetvédelmi szakterület tanulói pedig 2013 márciusában indulnak három hetes tanulmányútra.
 
Egy sikeres pályázatnak köszönhetően a Leonardo da Vinci mobilitási projekt keretében lehetőség nyílik arra, hogy a diákok külföldi szakmai gyakorlat keretében megismerkedjenek más Európai Uniós ország szakképzési rendszerével, továbbá elsajátítsanak olyan szakmai kompetenciákat, amelyek versenyképes tudást eredményeznek. A külföldi szakmai gyakorlatról europass bizonyítványt kapnak a fiatalok, ami jó referenciát jelenthet a későbbi munkahelykereséshez.
 
Tóth Katalin, a Belvárosi I. István Középiskola igazgatója elmondta:
 
„A kiutazó két csoport, 15-15 diák az egészségügyi és az építészeti szakterületen folytatja tanulmányait Lipcsében. A projektben azok a fiatalok kerülhettek be, akik jó tanulók, szorgalmasak és rendszeresen részt vállalnak az iskola diákéletében. A diákok kiválasztása után a nyári időszakban belföldi felkészítőt tartottunk országismeret, német-angol nyelv, lélektan, munkavédelem és szakmai ismeretek témakörökben.”
 
Dr. Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta:
 
„Büszke vagyok a programban részt vevő diákokra, hiszen Németországban hazánkat, ezen belül Székesfehérvár város ifjúságát is képviselik. Azt gondolom, hogy a mai kor kihívásainak úgy tudunk leginkább megfelelni, ha élethosszig képezzük magunkat. Nyitottak vagyunk, tájékozódunk, és mint bölcs elődeink, ha tehetjük, járjuk a világot és tapasztalatot szerzünk. Erre most - az iskola lelkes pedagógusainak köszönhetően – lehetőség is nyílik. Útravalóul azt kívánom, hogy a Lipcsében megszerzett tudást, hasznosan kamatoztassák majd itthon tanulmányaik és életük során! ”
 
A Jáky József Tagintézmény 15 tanulója az épületek felújításakor és építésekor alkalmazott speciális technológiákat ismerheti meg, míg a Bugát Pál Tagintézmény 15 ápolónak tanuló diákja a német egészségügyi rendszerbe kaphat betekintést és szerezhet gyakorlatot a lipcsei kórházakban, egészségügyi intézményekben a három hét alatt.
 
A tanulókat Hódos Jánosné, a Bugát Pál Szakközépiskola szakmai tagintézmény-vezető – helyettese és Barabás Mihályné nyelvtanár, valamint Pozsár Ágnes, a Jáky József Szakközépiskola építészeti szakmai tanára és Winter Mónika nyelvtanár kíséri el.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >