Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Megyekorzó és Fejér megyei fogathajtó bajnokság Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2012. szeptember 06.

Image A Fejér megyei „C” kategóriás kettes fogathajtó bajnokság 12. fordulóját - hagyományosan - Székesfehérváron rendezik meg. A megye mintegy 10 településéről érkezett nevezés, így szeptember 8-án a Vásártéren várhatóan 20 fogat méreti meg magát. A program reggel a Megyeháza előtt indul, hiszen oda vonulnak fel a versenyben résztvevők és Megyekorzó is zajlik aznap. A szombati programokat sajtótájékoztatón ismertették.

 

A Fejér megyei „C” kategóriás kettes fogathajtó bajnokság 10. fordulóját Kálozon rendezték meg, a 11. fordulót pedig Seregélyesen. A Székesfehérvári Lovassport Egyesület 5 éve rendez megyei „C” kategóriás fogathajtó versenyeket a fogatsport népszerűsítése, a hagyományok ápolása, a versenyzési lehetőség biztosítása céljából. A verseny 12. fordulóját – a hagyományoknak megfelelően – Székesfehérváron rendezik meg. A megye mintegy 10 településéről érkezett nevezés, így a maroshegyi Vásártéren várhatóan 20 fogat méreti meg magát szeptember 8-án, szombaton.

„2006-ban találkoztam először Pleizer Józseffel, azóta dolgozunk a közösen a lovassport hagyományainak megőrzésén és azon, hogy a fehérvári forduló, ami egyébként a bajnokság döntője, minél több érdeklődőt vonzzon. Székesfehérvár Önkormányzata és Maroshegy önkormányzati képviselőjeként én magam személyesen is évek óta segítem a Fejér megyei „C” kategóriás kettes fogathajtó bajnokság fehérvári fordulójának megrendezését. Az idei évben is jelentős támogatást kaptak, több képviselő felajánlásából a szervezők.” – mondta el Brájer Éva.

„Mindig nagy öröm számomra, ha benépesül Vásártér. A fogathajtó bajnokság jelentős esemény, hiszen a szórakoztató, kulturális műsorok mellett a kilátogatók megismerhetik a magyar lovas hagyományokat. Maroshegyen egyébként még mindig sok háznál tartanak lovakat, sőt lovarda is működik.” - emelte ki az alpolgármester, a versenynek otthont adó városrész önkormányzati képviselője.

A székesfehérvári a Fejér megyei „C” kategóriás kettes fogathajtó bajnokság 12. fordulója lesz, ami egyúttal a döntő is. A versenynap menetét Pleizer József, a Fejér Megyei Lovassport Szövetség Fogathajtó Szakágának vezetője, a Székesfehérvári Lovassport Egyesület elnöke ismertette a sajtótájékoztató résztvevőivel.

"Székesfehérváron már hagyománya van a fehérvári fogathajtásnak, hiszen 5 éve van C kategóriás a Vásártéren, de kisebb versenyeket már egy évtizede szervez az egyesület. A szombati verseny első hat helyezettje továbbjut a regionális döntőbe és onnan négy fogat kerülhet az országos döntőbe.

Mint mondta nagyon színvonalas a Fejér megyei bajnokság, ugyanis évről évre több megyei versenyző jut el az országos döntőbe. Kiemelte a vadászhajtást, ami a nézők egyik kedvence, hiszen nagyon látványos. A futam délután három körül kezdődik, majd az egész éves eredményt is kihirdetik. Megköszönte a megye és a város támogatását."

A hintók Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnökének meghívására a verseny megkezdése előtt, 8.30 órakor felvonulnak a Megyeháza elé. A Fehérvári Huszárok Egyesülete, a Fehérvári Mazsorett Együttes és a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvós Zenekar felvezetésével a Vásártérről a Csíkvári út – Széchenyi út – Kuruc sarok – Szent István tér útvonalon vonulnak a fogatok, így érkeznek majd meg a Megyeháza elé.

A felvonuló fogatokat Vargha Tamás közgyűlési elnök, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Lázár Vilmos fogathajtó világbajnok köszönti.

Ezt követően 8.55 órától Ló és lovasa címmel nyílik kiállítás a Megyeháza aulájában. A Fejér Megyei Önkormányzat a kiállítást a Fejér Megyei Múzeumegyesülettel közösen szervezte, a Szent István Király Múzeum Gyűjteményének részét képező 13 alkotás szeptember 8-14-ig tekinthető meg a Hivatal nyitva tartási idejében.

A Szent István téri programok zárásaként a fogatok 9 óra 10 perckor indulnak a Megyeházától, a Szent István tér – Balatoni út – Maroshegyi körforgalom (korona megkerülése) – Csíkvári út érintésével a Vásártérre.

Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke elmondta:

"Nagy örömmel csatlakoztunk a versenyhez. Szeretettel várjuk a fogatokat a 200 éves Megyeháza épülete előtt szeptember 8-án reggel, hogy köszöntsük a versenyzőket, akik majd együtt vonulnak fel a Vásártérre” – mondta. Ott a lovas programok mellett mintegy húsz árus kínálja helyi portékáit a Fejér Termék Program keretén belül, amely a hétvégén rendhagyó módon a közönségnek sportos oldaláról mutatkozik be.

A lovassporttal a megyei termelői és alkotói tevékenység népszerűsítésén túlmenően „Sport Fejér Terméket” ajánlunk a szombati Megyekorzón a fehérváriak figyelmébe, hangsúlyozva a program sokszínűségét. A vásáron kívül megannyi kulturális programmal várjuk a vendégeket. Nagyon izgalmas versenynek lehetünk majd tanúi, hiszen ketten is nagyon esélyesek a bajnokság megnyerésére." - tette hozzá és végül köszönetet mondott a támogatóknak.

Megyekorzó kiállítói a Vásártéren:

Vincze Mátyás – papírmerítő

Élet Egyesület – tudatos élet szórólapok

Szabadi Péter – méz

Bodzsár Nóra – kézműves ékszerek

Alkothatok Egyesület – hagyományos technikával készült ajándéktárgyak

Fazekas Ferenc – étrend kiegészítő

Szabóné Rácz Andrea – folttechnikával készült ajándéktárgyak

Török Gergő – sajt

Galler Lívia – gyöngyékszerek

Kulcsár Balázs – szörp

Tischler Angelika – lekvár, szörp

König Nóra – könyvkötő

Táci pálinka

Nagy Róbert – sajt

Legeza József – lekvár

Kovács Szilvia – szörp

Szmola Edina – kerámia

Horváthné Zsuzsa - gyöngy

Sáfrán András Pincészet-Csákberény

Alba Mineral - Székesfehérvár

 

Színpadon fellépnek: az Alba Regia Néptáncegyüttes Együttes (kicsik csoportja), Rovó Tamás Megadance produkció, és a Maroshegyi Nyugdíjas Klub.

Egész napos kézműves pavilon várja különböző foglalkozásokkal a kicsiket és nagyokat: óriás dominó játék, lovagi torna játék, karikadobálás falóra, logikai sarok: ördöglakat…stb.

A rendezvény támogatói: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata; Fejér Megye Önkormányzata; Brájer Éva, Földi Zoltán, Mészáros Attila, Viza Attila, Dr. Dienesné Fluck Györgyi, Östör Annamária és Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselők, Székesfehérvári Lovassport Egyesület; Székesfehérvár Városgondnoksága Kft.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >