Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartanak Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Bisztricz Anett   
2012. szeptember 07.

Image A veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemeknél 2012. január elsejétől, az új katasztrófavédelmi törvény hatályba lépésével, négy kategóriát különböztetünk meg: felső küszöbértékű, alsó küszöbértékű és küszöbérték alatti veszélyes üzem, valamint azok, amelyek nem tartoznak a katasztrófavédelmi törvény IV. fejezetének hatálya alá. A felső küszöbértékű üzemekkel rendelkező települések önkormányzatai - ilyen Székesfehérvár is a FLAGA GÁZ Kft. működése révén - külső védelmi terv készítésére kötelezettek, amely rendelkezésre áll.

 
zt háromévente teljes körűen, évente pedig részlegesen gyakorolják is a szakemberek, az esetleges vészhelyzetek könnyebb felszámolása érdekében. Szeptember 12-én, szerdán Székesfehérváron ismét sor kerül egy ilyen gyakorlásra. A program során a városban telepített, lakossági tájékoztató szirénák kétszer szólalnak majd meg. A települések katasztrófavédelmi besorolásának meghatározó tényezője az adott település területén elhelyezkedő veszélyeztető üzem.
 
Székesfehérvár Megyei Jogú Város területén ilyen a FLAGA GÁZ Kft. Töltőüzeme. A szervezett védekezés, a lakosság védelme érdekében a jogszabály belső és külső védelmi terv kidolgozását írja elő. Ezt háromévente teljes körűen, évente pedig részlegesen gyakorolják is a szakemberek.
 
Székesfehérváron 2012. szeptember 12-én, szerdán a Külső Védelmi Terv teljes körű gyakorlására kerül sor. A programban a Sóstó Ipari Park és a Vásárhelyi úti lakótelep területe, valamint a város nevelési és oktatási intézményei érintettek. A gyakorlat során a lakossági riasztó-tájékoztató eszközökön keresztül hangzik majd el a figyelmeztetés, és megkülönböztető jelzéseket használó járművek közlekedése zavarhatja a városban élők nyugalmát.
 
A szirénajel kétszer lesz halható:
 
A katasztrófa riadó szirénajele: 120 másodpercig tartó, változó hangmagasságú folyamatos szirénahang.
A riadó feloldásának szirénajele: 2 x 30 másodpercig tartó, állandó hangmagasságú szirénahang 30 másodperces szünettel.
 
A lakosságnak a szirénajel vételét követően nincs feladata, tényleges veszélyhelyzet nem áll majd fenn! A gyakorlás közös biztonságunkat szolgálja, az esetleges kellemetlenségek miatt az érintettek türelmét kérik a közérdekű feladat ellátásában résztvevők!
 
2012. szeptember 12-én (szerdán) 07.00 órakor indul a Külső Védelmi Terv gyakorlása.
 
< Előző   Következő >