Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Kiállítással emlékeznek Zichy Jenő gróf életére
Kiállítással emlékeznek Zichy Jenő gróf életére Nyomtatás E-mail
Írta: Szűcs Gábor   
2012. szeptember 17.
Vörösmarty Mihály emlékére szobor felállításának kezdeményezése, a városi színház létrehozása, a zenepavilon megvásárlása és adományozása Székesfehérvár számára. Néhány csupán a nemes közéleti tevékenysége közül, amelyet a politika, és néprajz iránt érdeklődő Zichy Jenő gróf lokálpatrióta munkásságát jellemezte. A megyei születésű arisztokrata életéről nyílt emlékkiállítás a megyeszékhelyen...
 
Fejér megye szülötte, gróf Zichy Jenő születésének 175. évfordulója tiszteletére emlékkiállítást rendeztek a Szent István Király Múzeum Megyeház utcai részében. A megnyitón Dr. Balogh Ibolya a Fejér Megyei Kormányhivatal Főigazgatója örömét fejezet ki, hogy miután az országszerte híres Moskovszky-féle Babamúzeum új helyére költözött át a Hiemer-házba, nem került lakat a Megyeház utcai terem ajtajára. Épp ellenkezőleg: új funkciót, új életlehetőséget kapott, az Új Magyar képtár szomszédságában, megújítva a belváros művészeti jellegét.
 
A főigazgatónő jelképesnek nevezte, hogy a kiállítóhelyet éppen a Kulturális Örökség napjai elő estéjén adhatják át. Beszédében a Fejér Vármegyei iparmágnás sokszínű, az ellentmondásoktól sem mentes életművéből emelte ki a magyar ipar pártolását.
 
Zichy Jenő célja az újdonságnak számító 1879-es Székesfehérvári országos kiállítás és vásár megszervezésével a hazai ipar és mezőgazdaság bemutatása volt. Életútját szemlélve nem vonható kétségbe Magyarország iránt érzett elkötelezettsége, áldozatkészsége – hangsúlyozta. - A székesfehérváriaknak nem kell külön bemutatni Zichy grófot, hiszen a városban lépten-nyomon találkozhatnak munkássága eredményeivel, úgy mint a színház, a Magyar Király Szálló épülete, vagy a Vörösmarty szobor.
 
Életútját tekintve azonban országos jelentőségű személyről beszélhetünk - ezeket a gondolatokat dr. Rácz György, a Magyar Országos Levéltár főigazgató-helyettese fogalmazta meg, hozzátéve, Zichy Jenő kétségtelenül a 19. század „aranyemberének” számított hiszen személyében a magyar ipar, a földrajz, a nyelvészet, őstörténet és a néprajztudomány is jeles mecénást, pártfogót kapott.
 
A kiállítás üzenetét a mai ember számára is példaértékűnek nevezte. Dr. Demeter Zsófia, a Fejér Megyei Szent István Király Múzeum igazgatója pedig arra emlékeztetett: gróf Zichy Jenő s munkássága könnyen kapcsolható a Kulturális Örökség napjaihoz, hiszen életében közel két évtizedet töltött a korabeli Műemlékek Országos Bizottságnak elnöki tisztségében. Kétségtelen, hogy gazdag és igényes összeállítást szemlélhet meg a látogató.
 
A tárlat szerkesztési feladatait Kovács Eleonóra a Székesfehérvár Városi Levéltár és Bányai Balázs, a Szent István király Múzeum munkatársa végezték nem csak szakszerű, de a közönség számára is élvezetes, követhető módon.
 
A kiállításon szobrok, festmények, könyvek, kéziratok, személyes tárgyi emlékek gazdag választéka tárul a szemlélődő elé, s mutatja be korabeli emlékek segítségével, miként is élt a 19. században egy magyar gróf. Valódi portré elevenedik meg: megtekinthetjük Zichy Jenő sárszentmihályi szülő házát, majd több fotó mutatja be magyarlaki vadászkastélyát, kedvenc pihenő - és vadászhelyét. Térkép ábrázolja a Trianon előtt királyi Magyarország területén elhelyezkedő birtokait és szűkebb pátriáját, a kálózi kastélybirtokát.
 
A színházalapító arisztokrata emléktárgyaiból megelevenedik a Vörösmarty színház korabeli látványterve. Székesfehérváriak számára talán az egyik legérdekesebb elem Vasárnapi Újság 1879-es illusztrációja, (az Országos Széchenyi Könyvtár anyagából), amelyen még régi helyén, a Székesfehérváron rendezett ipari kiállítási parkban az élesebb szemű látogató felfedezheti a város nevezetességének számító zenepavilont.
 
További anyagok között felfedezhetjük Zichy Jenő parlamenti, alsóházi felszólalásairól készült pillanatképeket, és külön fejezet idézi a gróf magyarság eredetét kutató oroszországi, kaukázusi, mongóliai és pekingi útjait, melyeket magánvagyonából finanszírozott.
 
Zichy arra is gondot fordított, hogy családi képző-és iparművészeti kollekcióját a nagyközönség számára is elérhetővé tegye, és mecénásaként arra törekedett, hogy főként hazai művészek alkotásait vásárolja. Bár a tárlat látványos részének számít az ázsiai expedíciók története, innen „kölcsönözték” a kiállítás címét is, kétségtelen, hogy olyan gazadag életút anyag tárul a vendégek elé, hogy Zichy gróf teljes életpályájának méltatására illik ez a jelző.
 
A székesfehérvári emlékkiállítás anyagát az Országos Széchenyi könyvtár, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Mezőgazdasági Múzeum, a Kiscelli Múzeum, a Nemzeti Múzeum, és Magyar Országos Levéltár is támogatta.
 
A tárlat egyben egy rendezvénysorozat nyitánya is, hiszen - mint azt Demeter Zsófia megfogalmazta – anyaga, tabló formájában hamarosan útnak indul, s bemutatják Sárszentmihály és Aba közönsége számára. Zichy grófra emlékezve szeptember 21-én pénteken szobrot lepleznek le a nevét viselő belvárosi parkban, október 13-án pedig a székesfehérvári rendház épületében konferenciát rendeznek a témához kapcsolódóan.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >