Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Felavatták gróf Zichy Jenő mellszobrát Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2012. szeptember 24.

Image Ünnepélyes keretek között avatták gróf Zichy Jenő mellszobrát a róla elnevezett ligetben. Nagy Benedek szobrászművész alkotása az egykori főszolgabírónak állít emléket.

 
Nagy Benedek szobrászművész alkotásának ünnepélyes avatásán dr. Csurgai Horváth József a Városi Levéltár igazgatója, a "2013-as Emlékbizottság" elnöke köszöntötte a megjelenteket és méltatta az egykori főszolgabírót, majd gróf Zichy Jenő mellszobrát dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel valamint Vargha Tamással a Fejér Megyei Közgyűlés elnökével közösen leplezték le a szobrot.
 
Gróf Zichy Jenő a lokálpatrióta szemlélet egyik példaértékű képviselője volt, aki Sárszentmihályon született 1837-ben. Tanulmányait Székesfehérváron és a Német Birodalomban végezte és az 1870-es években jogi diplomát szerzett. 1860-ban Fejér vármegyében lett főszolgabíró.
 

 
Három cikluson át volt országgyűlési képviselő. 1881 – 1906 között az Országos Iparegyesület elnöke volt. Az iparfejlesztés alapjának a népnevelést tekintette, egyik legfőbb célja a korszerű tanoncoktatás megvalósítása volt, így közreműködésével 86 városban indult meg az alsó fokú iparoktatás.
 
Nevéhez fűződik az 1879. évi Székesfehérvári Országos Kiállítás megszervezése is, és még ebben az évben a város díszpolgára lett. 1861-ben Zichy javasolta, hogy állítsanak szobrot Székesfehérváron Vörösmarty Mihály tiszteletére. Az erre a célra létrehozott „Szoboregylet”-et maga a gróf vezette, és támogatta az alkotás felállítását 1866-ban. Részt vett a Fejér vármegyei és Székesfehérvár Városi Történelmi és Régészeti Egylet munkájában.
 
 
 
Kiállítást és régészeti ásatásokat szervezett, műtárgy adományaival az Egylet, - a Szent István Király Múzeum elődjének - a gyűjteményét gyarapította. Gróf Zichy Jenő az egykori Zichy-palota, a későbbi Magyar Király Szálló mellé épített Városi Színház létrehozásában is szerepet vállalt, 1876-tól az intézmény vezetésében is feladatokat bíztak rá. 1884-től gyakorlatilag ő felügyelte a színház működését irányító részvénytársaság munkáját, majd 1893-tól annak elnöki tisztét is betöltötte.
 
A folyamatosan sok nehézséggel küzdő intézményt a társaság 1897-es felszámolásáig segítette. 1893-tól haláláig a székesfehérvári Vörösmarty Kör elnöke volt.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >