Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Megyenap a Vértes oldalában Nyomtatás E-mail
Írta: Dominkó Anita   
2012. szeptember 25.

Image Idén rendhagyó helyszínen, Orondpuszta pajtaépületében, igazi vidéki hangulatban tartotta ünnepi ülését a Fejér Megyei Közgyűlés a Csákberényben rendezett Megyenapon. A testület a tavaly indított Fejér Termék Program folytatásaként most annak egy fejlesztését szolgáló pályázat benyújtásáról is döntött.

 
Vargha Tamás a Közgyűlés elnöke ünnepi köszöntőjében kiemelte:
 
„A Fejér Termék Program célja a helyi termékek helyi piacra jutásának megkönnyítése, munkahelyteremtés, élelmiszerbiztonság, munkahelyteremtés, sőt közösség- és kultúrateremtés, választ akartunk adni a globális piaci változásokra. A vásárlóknak egyéni ízt, ízlést, formát és tartalmat kínálunk a védjeggyel, az előállítóknak munkalehetőséget, megmaradást.”
 
Az idei Megyenap fővédnöke Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter volt, aki levélben köszöntötte a megyei testületet:
 
" A helyi mezőgazdaság a lerövidített élelmiszer-ellátási lánccal összekapcsolva már önálló ágazattá vált; és egyre nagyobb a kereslet a terméki iránt. A termelői piacokon a kiváló minőségű, egészséges, magyar élelmiszereket egyre magasabb feldolgozottsági szinten vásárolhatják meg a családok, közvetlenül a gazdáktól. Az élelmiszertermelés egyre gazdaságosabbá válik, és a kistermelők előtt megnyílt a lehetőség, hogy a közétkeztetést is ellássák minőségi termékeikkel. Fontos, hogy a gyerekek finom és egészséges ételeket egyenek az óvodákban, iskolákban, hiszen ők a jövő letéteményesei. Bízom benne, hogy a Fejér Termék Program megerősíti a családi gazdaságokat, a kis- és középvállalkozókat; új színt visz a vendéglátásba, a falusi turizmusba, és egyre több fiatalba önt hitet, hogy érdemes gazdálkodni, családot alapítani; hogy lehet a szülőföldön boldogulni.Kívánom, hogy a Megyenap minden kedves résztvevője felejthetetlen élményekkel gazdagodjon, mert amilyenek az ünnepeink, kicsiben olyanok a hétköznapjaink is.” - áll a vidékfejlesztési miniszter levelében.
 
 
 
A közgyűlés egyik napirendje a tavaly májusban útjára indított Fejér Termék program fejlesztésére irányult, Vargha Tamás elnök az előterjesztésben ismertette, hogy a Fejér Terméket mintaprogrammá szeretnék továbbfejleszteni. Az elképzelések között egy Székesfehérváron megvalósuló, kifejezetten helyi termékeknek szóló piac kialakítása is.
 
A megyei közgyűlés ülése keretében a testület elnöke elismeréseket adott át a Fejér Termék Program népszerűsítéséért végzett kiemelkedő tevékenységéért.
 
Az egyik díjazott Szmola Edina csákberényi keramikus lett, aki a kezdetek óta elkötelezte magát a Fejér Termék Program iránt. Szmola Edina a közös együttműködés során bebizonyította, hogy nemcsak munkájának, hanem szívügyének is tekinti a helyi, minőségi termékek és a kezdeményezés népszerűsítését.
 
 
 
 
Nagy Róbert László dégi sajtkészítő mester is elismerést vehetett át. Ő termelőként és a Fejér Termék vásár kiállítójaként sokat tett és tesz azért, hogy a megyében minél szélesebb körben megismerjék a helyben készült, minőségi élelmiszereket. "A Fejér Termék Program és a térség közösségi életében végzett aktív munkájáért" pedig a Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény Gánt-Bányatelepi Ápoló-Gondozó Otthont is díjazták. Az elismerést Cséplőné Gönczi Veronika, az intézmény telephelyvezető-igazgatóhelyettese vette át. Az ünnepi ülésen fellépett Mészáros János Elek, az egyik tehetségkutató verseny immár megyeszerte kedvelt nyertese.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >