Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A kínaiak sokoldalú együttműködésben gondolkodnak
A kínaiak sokoldalú együttműködésben gondolkodnak Nyomtatás E-mail
Írta: Dominkó Anita   
2012. október 03.

Együttműködési szándékkal kínai delegáció tett látogatást tegnap a Megyeházán. Ming Sheng, a nemzetközi kapcsolatokért felelős osztályvezető-helyettese által vezetett kínai küldöttséget Pleizer Lajos, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, Tóth Erika megyei tanácsnok, Somogyi Balázs, megyei képviselő, Horváth Miklósné, Székesfehérvár MJV Önkormányzata gazdasági szakbizottságának elnöke fogadta a Címerteremben.

 
A kínai Jilin, a Fejér Megyei Önkormányzat testvérmegyéjének küldöttsége abból a célból tett látogatást, hogy a megye vezetőivel, és a meghívott vendégekkel további együttműködési lehetőségeket vitassanak meg. Pleizer Lajos alelnök a találkozón elmondta: A Szent István alapította Fejér megye ezer éves múltra tekint vissza. A megye jelképe, amikor Szent István felajánlja országát jelképező koronáját Szűz Máriának szintén erre utal.
 
 
 
 
A múltjukra nagyon büszkék, mint mondta, de miután abból nem lehet megélni, a megye jelen helyzetéről beszélt a továbbiakban. Tájékoztatta a kínai partnereket az Országgyűlés döntése által a megyei önkormányzati rendszer átalakításáról is. Arról, hogy a megyék fejlesztési feladatokat látnak el, és katalizátor szerepet töltenek be a jövőbeni fejlesztések megvalósulásában.
 
Ming Sheng, a delegáció vezetője elmondta:
 
„Sokat jelent nekik Jilin tartomány és Fejér megye között lévő testvérmegyei kapcsolat. Sok hasonlóságot lát a két megyében, mindkettő meghatározó szerepet tölt be gazdasági, kulturális, ipari szempontból országa számára, és képzett szakembereik vannak.”
 
A tartomány bemutatása céljából gazdasági mutatókat is hozott fel példának. Elmondta többek között, hogy éves szinten harminc milliárd tonna gabonát termesztenek, és 2 millió 460 ezer autót gyártanak.
 
 
 
 
Ebből következően a gáztermelésre és az ásványi kincsek kitermelésére is nagy hangsúlyt fektetnek. Az együttműködést gazdasági, oktatási, kulturális és tudományos területen képzelik el Fejér megyével, akár közös programok, összejövetelek, magas szintű diplomáciai látogatások szervezésével is- hangsúlyozta a kínai vezető. Horváth Miklósné Székesfehérvár Önkormányzata nevében köszöntötte a kínai vendégeket, és elismerően szólt az évtizedes fejlődésről szóló beszámolójukról.
 
Az ipari parkban működő cégek pl.: a Videoton, a Denso, Alcoa, IBM jelentősége mellett a képviselő hangsúlyozta:
 
„ A város nagyban támogatta és járult hozzá az ipari parkok kialakításához, ahová befogadták a hazai mellett a külföldi multinacionális vállalatokat a szakembereikkel együtt. Nagy hangsúlyt fektetnek a szakemberképzésre, az szakmunkás és mérnökképzés kiemelkedő a városban. Őszintén remélem, felkeltettem az érdeklődésüket Székesfehérvár iránt és mélyrehatóbb megbeszélés is követi majd a mai találkozót”- tette hozzá.
 
 
 
 
Végül a partnerek megajándékozták egymást. A megyei közgyűlés alelnöke Fejér Terméket, Horváth Miklósné Szent Istvántól a török uralomig Székesfehérvárt bemutató DVD-t ajándékozott a kínai vendégeknek.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >