Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Nagyszabású koncerttel ünnepelték a Zene Világnapját
Nagyszabású koncerttel ünnepelték a Zene Világnapját Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2012. október 03.

Image A több évtizedes hagyományokhoz híven Székesfehérvár zeneszerető közönsége idén is megtöltötte a Vodafone Sportcentrum lelátóit. A Zene Világnapján rendezett ünnepi koncerten adták át a Székesfehérvár Önkormányzata által alapított Fricsay Richárd Zenei Díjat, az Év Kórusa Díjat és dicsérő okleveleket is.

 
Régi szép hagyomány, hogy a fehérvári kórusok együtt ünneplik az október 1-jei világnapot. Az idei évben, Kodály Zoltán születésének (1882.december 16.) 130. évfordulóján a közel 400 fellépő a háromszoros Kossuth-díjas magyar zeneszerző kórusműveit énekelte. Az összeállításban hagyományosan nemcsak magyar, hanem más országok dalait is hallhatta a nagyérdemű.
 
A város gyermek és felnőtt kórusai, népzenét és komolyzenét játszó zenekarai és néptáncosai fergeteges hangulatot varázsoltak. Az ünnepi esten adták át a Fricsay Richárd Zenei Díjat, amellyel azon együttesek, előadóművészek, karnagyok, zenetanárok munkáját ismerik el, akik maradandót alkottak Székesfehérvár zenei életében.
 
Idén Zemlényi Katica, a Vox Mirabilis Kamarakórus karnagya vehetett át Róth Péter alpolgármestertől a város által 2002-ben alapított elismerést. Zemlényi Katica zenei tanulmányait kisgyermekként kezdte Balassagyarmaton, majd Miskolcon folytatta zeneelmélet – karvezetés szakon.
 
A karvezetés alapjait Sereg János karnagytól tanulta, később Reményi János tanár úrnál folytatta, aki a Magyar Rádió Gyermekkórusát is vezényelte. A miskolci zenei évek után 1986-ban kántor-karnagyi diplomát szerzett. Ezután került Székesfehérvárra a Krisztus Király Egyházközség kántoraként, ahol átvette elődjétől az 1957-ben megalakult és működő énekkart, és bekapcsolódott az egyházi és a világi kórusmuzsikába egyaránt.
 
A gyermekek zenei nevelését mindig szem előtt tartva, több gyermekkoncertet is szervezett, zenés színdarabokat rendezett, a 27 éve nála tanuló gyermekekből zeneszerető közönséget nevelt. 15 éve játszik a Vörösmarty Színház zenés produkcióiban, ahol magas szintű zenei tudásával gyakran segítette a színészeket, szereplőket, emelve a produkció zenei színvonalát.
 
Számos jótékonysági koncertet szervezett rászorulók és fogyatékkal élők javára. 2011-ben hagyományteremtő céllal létrehozta és megrendezte az I. Székesfehérvári Kamarakórus Fesztivált. Szintén ebben az évben elindított a Vox Mirabilis Kamarakórussal egy négy koncertből álló hangversenybérletet. A teltházas, nagy sikerű koncertsorozatot az idei évadban is folytatják neves szólistákkal, zenei együttesekkel.
 
2011-ben kórusával elérték a kategóriában legmagasabb: dicséretes arany diploma minősítést. 2012-ben Badenben egy kimagaslósan rangos kórusversenyen bejutottak a döntőbe, a nemzetközi zsűri bronz diplomával jutalmazta munkájukat. 2008-ban XVI. Benedek Pápa magas szintű egyházzenei munkájáért pápai áldásban részesítette. 2010-ben, a 25 éves jubileum alkalmával Spányi Antal megyéspüspök úr kiemelkedő zenei tevékenységéért püspöki elismerésben és dicséretben részesítette.
 
Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre emelte október 1-jét A ZENE VILÁGNAPja rangjára. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >