Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Ülésezett a Multiszektorális Irányító Bizottság Nyomtatás E-mail
Írta: Közlemény   
2012. október 05.

Image A tavaly szeptemberben megalakult testület értékelte az elmúlt egy év munkáját és új feladatokat végrehajtását tűzte ki céljául.

 
Az elmúlt egy évben végzett munkáját értékelte és számos fontos célkitűzést tett a jövő feladatait illetően mai ülésén a Multiszektorális Irányító Bizottság. Elhangzott, hogy a MIB az alapelveinek megfelelően működött 2011 szeptembere óta. Számos, az egészségügyet és sportot érintő fejlesztést, programot valósítottak meg a városban a testület tagjainak és az általuk képviselt szakterületek bevonásával.
 
A megkezdett feladatok folytatódnak, illetve új kihívások is várhatóak többek között annak köszönhetően, hogy 2013-ban Székesfehérvár tölti be az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének elnöki posztját. A Multiszektorális Irányító Bizottság 2011. szeptember 15-e óta működik annak érdekében, hogy támogassa Székesfehérvár Egészségfejlesztési tervének megvalósítását. Tagjai között számos területet – például az egészségügyet, a szociális ellátást, a sportot, az oktatást, a környezetvédelmet – képviselő szakemberek foglalnak helyet.
 
„Fontos, hogy a lehető legtöbbet foglalkozzunk az egészségfejlesztéssel, a sporttal és a betegségek megelőzésével! Lényeges, hogy legyen egy olyan munkacsoport, amely összefogja a feladatokat.” - hangsúlyozta a mai ülést megnyitó gondolataiban dr. Cser-Palkovics András, a testület elnöke.
 
Elmondta, hogy novemberben Székesfehérvár átveszi az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének elnöki posztját Zalaegerszegtől, ez pedig kötelezettségeket és lehetőségeket jelent a városnak. Az elnök szerint fontos cél, hogy pályázati források bevonásával folytassák az infrastrukturális fejlesztéseket, az orvosi rendelők és a sportlétesítmények felújítását.
 
Az ülés résztvevői beszámolót hallhattak az elmúlt egy évben végzett munkáról Östör Annamária társelnök, egészségügyi és sporttanácsnok tolmácsolásban. Megszervezték a Szülők Akadémiája című előadás-sorozatot, az Öreghegyi Egészségnapot, a maroshegyi Női Egészségnapot, illetve voltak szűrések a Sóstói Szomszédolón. Rendeztek szűréseket a férfiak és a Polgármesteri Hivatal dolgozói számára, valamint számos szűrővizsgálatra volt lehetőség a Sportmajálison.
 
Az országban egyedülálló Nyitott Tornatermek-program keretében hetente négyezer fő végez rendszeresen testmozgást Székesfehérváron és elindult a Futópéntek, majd a Futócsütörtök-sorozat. A város csatlakozott országos programokhoz, a mellrák elleni sétához és a Szív Napjához, illetve világméretű akciókhoz, a Magas Vérnyomás Világnapjához és a Diabétesz Világnapjához.
 
Östör Annamária kiemelte: míg 2011-ben a különféle egészségügyi és sportprogramokon 1.900 embert szólítottak meg Székesfehérváron, addig ez a szám 2012-ben már most meghaladja a 3.000 főt. A testület ülésén elhangzott, hogy a MIB jól működő kapcsolatokat ápol többek között a Szent György Kórházzal, a népegészségügyi szakigazgatással, a Vöröskereszttel, az oktatási intézményekkel, a civil szervezetekkel és a sportegyesületekkel.
 
A tanácskozáson felmerült annak igénye is, hogy legyen egy pontos felmérés azzal kapcsolatban, hogy a városi gyerekek közül valójában hányan és mit sportolnak rendszeresen. A szakemberek szerint a versenysport erősítése mellett kívánatos lenne egyéb, a mozgást ösztönző lehetőségek szélesítésére olyan gyerekek számára, akik nem szeretnének versenyezni, de szívesen sportolnának szabadidejükben.
 
Ugyancsak felmerült a rövid, gyakorlatias, hatékony elsősegély tanfolyamok folytatása, amely kiemelten fontos lehet például a pedagógusok, a diákok, de akár a kisgyermekes anyák, családok számára is.
 
A MIB tovább folytatja munkáját a hagyományos rendezvények és új programok szervezésével, valamint új kezdeményezések felkarolásával a jövőben.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >