Kezdőlap
Költséghatékonyság és környezetkímélés - együtt is lehetséges Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2012. október 05.

Lendületesen halad célja, vagyis a „Zöld Egyetemmé” válás elérése felé a Nyugat-magyarországi Egyetem. Nem csak szellemiségben, hanem cselekedeteiben is megnyilvánul ez a törekvés, melyre tökéletes példa a Szombathelyen és Székesfehérváron elindított energetikai racionalizációra alapuló fejlesztés.

 
A Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karán országosan egyedülálló képzés zajlik, amely speciális feltételeket is kíván. Az oktatáshoz, kutatáshoz korszerű mérőparkkal és számítógép laborokkal rendelkeznek és a hallgatók nagy részét megfelelően felszerelt kollégiumokban tudják elszállásolni.
 
Mindez azonban jelentős fenntartási költséggel is jár, arról pedig ritkán esik szó, hogyan lehet mindezzel megbirkózni. A Kar sikerrel pályázott a Környezet és Energia Operatív Program keretén belül olyan fejlesztésekre, amelyek a jövőben megoldást jelenthetnek az energiatakarékosság terén is.
 
A megvalósítás kiterjed a Geoinformatikai Kar Pirosalma utcai főépületére, valamint a Hosszúsétatéri kollégium „A” és „B” épületére. Mindkét helyszínen sor kerül az elavult kazánok és a nyílászárók cseréjére, a pincefalak és tetőterek szigetelésére illetve külső falszigetelésre.
 
Mindezek nem pusztán a közüzemi terhek csökkentésére irányulnak. Az üvegházhatású gázok csökkenése miatt kisebb lehet a környezetterhelés is, vagyis tovább „zöldül” az egyetem és környezete.
 
Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy mind a diákok mind az oktatók és dolgozók kellemesebb körülmények között dolgozhatnak. A jobb közérzet, a megfelelő klíma pedig éppoly elengedhetetlen feltétele a hatékony kutató és oktató tevékenységnek, mint az eszközpark.
 
A projekt teljes értéke 227 780 709 Ft.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >