Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Tájékoztató a pedagógusok fejér megyei állandó helyettesítési rendszeréről Nyomtatás E-mail
Írta: Csathó Barna   
2012. október 08.

Image A nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról rendelkező 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet II. fejezetében foglaltak alapján a köznevelési intézményekben folyó pedagógiai munka zavartalan megszervezése érdekében 2012. szeptember 1-jétől működik a pedagógusok állandó helyettesítési rendszere. A Korm. rendelet 47. § (3) bekezdése értelmében 2012. december 31-ig Fejér megyében a Fejér Megyei Kormányhivatal (továbbiakban: Kormányhivatal) működteti a rendszert.

 
----- A rendszerről
 
A Kormányhivatal nyilvántartja a helyettesítési rendszerben résztvevő személyeket, illetve munkáltatói megkeresésre tájékoztatást ad a helyettesítő pedagógus foglalkoztatásának lehetőségeiről.
 
A helyettesítésre vállalkozó pedagógus a Kormányhivatal Oktatási Főosztályának címére (8000, Székesfehérvár, Szent István tér 9.) benyújtott jelentkezés útján kerülhet a rendszerbe. A helyettesítő pedagógus feladata, hogy felsőfokú iskolai végzettségének és szakképzettségének megfelelő pedagógus-munkakör ellátását elvállalja, és azt a munkáltató utasítása szerint ellássa.
 
A helyettesítő pedagógussal a munkáltató határozott időre szóló közalkalmazotti jogviszonyt vagy munkaviszonyt létesít, vagy az Nkt. szerint óraadó pedagógusként foglalkoztatja.
 
A foglalkoztatás megszűnését követő öt napon belül a munkáltató tájékoztatást ad a kormányhivatalnak a foglalkoztatásról, mely tartalmazza a helyettesítő pedagógus nevét, lakcímét, munkavégzésének kezdetét és befejezését, a foglalkoztatás módját, valamint szakmai véleményét a helyettesítő pedagógus munkavégzéséről.
 
----- A rendszerbe történő felvételét kérheti az, aki
 
* rendelkezik pedagógus-munkakör betöltésére jogszabályban meghatározott felsőfokú iskolai végzettséggel és szakképzettséggel, valamint óvodában két nevelési év, iskolában két tanév pedagógus-munkakörben szerzett szakmai gyakorlattal, továbbá a kérelem benyújtásakor pedagógus-munkakörben vagy óraadóként foglalkoztatják köznevelési intézményben, vagy
* rendelkezik pedagógus-munkakör betöltésére jogszabályban meghatározott felsőfokú iskolai végzettséggel és szakképzettséggel, valamint óvodában két nevelési év, iskolában két tanév pedagógus-munkakörben szerzett szakmai gyakorlattal, feltéve, hogy a pedagógus-munkakörben történt foglalkoztatása megszűnésének utolsó napjától számítva legfeljebb öt év telt el, vagy
* szakoktató, szaktanár, gyakorlati szakképzésben jártas szakember és pedagógus-munkakör betöltésére jogszabályban meghatározott felsőfokú iskolai végzettséggel és szakképzettséggel rendelkezik, szakirányú szakképesítésének megfelelő munkakörben tíz év szakmai gyakorlati időt igazolni tud, feltéve, ha szakirányú szakképesítéssel betöltött munkakörben történt foglalkoztatása megszűnésének utolsó napjától számítva legfeljebb öt év telt el.
 
----- A helyettesítési rendszerben történő nyilvántartás megszűnése
 
A nyilvántartás megszűnik az érintett kérelmére, vagy, ha a helyettesítő pedagógus a Kormányhivatal megkeresése esetén önhibájából egymást követő három alkalommal nem vállalja a helyettesítésre való felkérést. A törlésre vonatkozó döntés ellen jogorvoslatért jogszabálysértésre hivatkozással az oktatásért felelős miniszterhez lehet fordulni.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >