Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Katasztrófavédelmi gyakorlat Rácalmáson Nyomtatás E-mail
Írta: Bisztricz Anett   
2012. október 12.

Image Feltételezett veszélyhelyzet miatt menekítették ki a lakók egy részét tegnap Rácalmáson. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az érintett önkormányzattal és a társszervekkel együttműködve a település külső védelmi tervének teljes körű gyakorlatát hajtotta végre.

 
A veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemeknél 2012. január elsejétől, az új katasztrófavédelmi törvény hatályba lépésével, négy kategóriát különböztetünk meg: felső küszöbértékű, alsó küszöbértékű és küszöbérték alatti veszélyes üzem, valamint azok, amelyek nem tartoznak a katasztrófavédelmi törvény IV. fejezetének hatálya alá.
 
A felső küszöbértékű üzemekkel rendelkező települések önkormányzatai - ilyen Rácalmás is a Hankook Tire Magyarország Kft. működése révén - külső védelmi terv készítésére kötelezettek, amely rendelkezésre áll. Ezt háromévente teljes körűen, évente pedig részlegesen gyakorolják is a szakemberek, az esetleges vészhelyzetek könnyebb felszámolása érdekében.
 
Tegnap Rácalmáson ismét egy ilyen gyakorlatra került sor. A gyakorlat előkészítése során a katasztrófavédelem kiemelt célja volt, hogy a végrehajtandó feladatok egy esetlegesen bekövetkező, valós élethelyzethez igazodjanak.
 
A Külső Védelmi Terv alapján Rácalmás számára a veszélyeztetettséget a Hankook Tire Magyarország Kft-nél esetlegesen bekövetkező tűzeset jelenti, amelynek során mérgező égéstermékek (egyebek között, szénmonoxid, kéndioxid) kerülnek a levegőbe. Egy ilyen esetben a veszélyeztetett területről a lakók kimenekítéséről határoz a katasztrófavédelem.
 
Tegnap, a gyakorlat során a feltételezett veszélyhelyzet szerint a Hankook Tire Magyarország Kft. magasraktárában – szándékos tűzokozás következtében - nagy területen meggyulladnak gumiabroncsok. A dolgozók értesítették a katasztrófavédelem műveletirányítási központját, amely után a hivatásos tűzoltó egységek riasztásra kerültek.
 
A szél a füstöt – a területre jellemző észak-nyugati uralkodó széliránnyal ellentétben - Rácalmás felé fújja, ezért elrendelték a veszélyeztetett utcákból a lakosság kimenekítését. A gyakorlat első részét a Jázmin utca és a Rózsa utca kereszteződésében hajtották végre. A veszélyeztetett területet a rendőrség lezárta, a lakosság tájékoztatását a polgárőrség hangosbemondón keresztül végezte.
 
A lakókat a helyi általános iskola diákjai helyettesítették, ők a helyszínre érkező dunaújvárosi hivatásos tűzoltók felszólítására elhagyták a veszélyeztetett területet. A szennyezett területről két lányt a tűzoltók légzőálarcban mentettek ki, egyikük a feltételezés szerint nyílt lábszárcsonttörést szenvedett, ezért őt hordágyon hozták ki, majd a mentők ellátták és kórházba szállították.
 
A helyszínen a Katasztrófavédelmi Mobil Labor méréseket végzett a meteorológiai adatokra és a levegő szennyezettségére vonatkozóan. A kimenekített emberek ideiglenes elhelyezéséről a katasztrófavédelem gondoskodott, ezért a lakókat egy autóbusz egy kijelölt befogadóhelyre szállította, amelyre ezúttal a település művelődési házát jelölték ki.
 
Az épületben a kimenekített állampolgárok nyilvántartására regisztrációs pontot, valamint egy háziorvos és ápoló részvételével egészségügyi szűrőállomást, lelkész és pszichológus közreműködésével krízisintervenciós csoportot, közösségi helyiséget, a gyermekek részére játszósarkot, étkezőt és a pihentetést szolgáló hálót, továbbá a hozzátartozókkal történő kapcsolattartás céljából telefonnal és internettel ellátott információs pontot alakítottak ki.
 
A gyakorlat harmadik részének, a vezetői törzsgyakorlatnak a déli órákban a Jankovich-kúria Rendezvény és Turisztikai Központ adott otthont, ahol a katasztrófavédelem iparbiztonsági és polgári védelmi szakterületének, valamint a résztvevő társszerveknek a képviselői tartottak előadásokat.
 
A rácalmási Külső Védelmi Terv teljes körű gyakorlatának végrehajtását Magosi Lajos tű. alezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója eredményesnek értékelte.
 
< Előző   Következő >