Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Egy megvalósult álom negyedszázados jubileuma
Egy megvalósult álom negyedszázados jubileuma Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2012. október 26.
Barátok, családtagok, egykori segítőtársak és székesfehérvári önkormányzati vezetők, képviselők társaságában ünnepelték a Szent Jupát visszatérésének 25. évfordulóját. Fa Nándor és Gál József negyedszázaddal ezelőtt, 1987. szeptemberében fejezte be világkörüli hajóútját, ami történelmi jelentőségű eseménnyé vált Székesfehérvár életében. Tiszteletükre a Hiemer-házban szerveztek ünnepséget, melyen személyesen tolmácsolt, megható gondolatok és korabeli televíziós felvételek idézték fel a szenzációs eseményeket.

 

Fa Nándor és Gál József voltak az első magyarok, akik a Szent Jupát vitorlással megkerülték a Földet. 1985. szeptember 26-án indultak a jugoszláviai Opatijából, majd két év elteltével, hetvenezer kilométer megtétele után 1987. szeptember 12-én tértek vissza. Valóra vált gyermekkori álmuk büszkeséget, elsöprő örömöt hozott egy vészterhes történelmi időben és még ma is csodálatot vált ki másokból, ezért Székesfehérvár Önkormányzata fontosnak tartotta, hogy ünnepség keretében köszöntse a világjáró hajósokat.

Elsőként a városi televízió archív felvételei idézték fel a történéseket, a vendégek részleteket láthattak a hajóútról, majd a Szabadság téren – ma Városház téren – szervezett ünnepségről, melyen soha nem látott tömeg várta a Városháza erkélyéről hozzájuk szóló hajósokat. A negyedszázados jubileum alkalmából Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András köszöntötte Fa Nándort és Gál Józsefet. „Ez az út generációkon át ható, egyedülálló, történelmi jelentőségű esemény Székesfehérvár életében. Hajósaink talán maguk sem gondolták, hogy milyen hatással lesznek ránk! Izgalmas, szívszorító élmény volt a hazatérés, két ember elszántságának diadala. Közösséget formáltak, megosztották világraszóló sikerüket, melyért hálával és köszönettel tartozunk!” – hangsúlyozta a város vezetője.

Az ünnepeltek meghatottan szóltak barátaikhoz, segítőtársaikhoz és családtagjaikhoz. „Ez a város tette számunkra igazán emlékezetessé a hazaérkezést, óriási szeretet és öröm vett minket körül! Elszorult torokkal figyeltük az ünneplő tömeget, nem is igazán értettük, mi történik velünk!” – hangsúlyozta Fa Nándor. Gál József kiemelte: „A városlakókban élt egy óriási szabadságvágy, melynek véletlenül mi lettünk a megtestesítői. Felejthetetlen pillanat volt számunkra, amikor a tömeg a tiszteletünkre kétszer énekelte el a Himnuszt és a Szózatot. Fontos tanulság persze az is, hogy amikor a gyermekek álmodoznak, akkor ne nevessük ki őket!”

Székesfehérvár földkerülő hajói két év együtt töltött idő és 25 esztendő eltelte után még ma is élvezik egymás társaságát, rendkívüli kapcsolat, igaz barátság köti össze őket. Dr. Cser-Palkovics András jubileumi díszoklevéllel ajándékozta meg őket, majd kötetlen beszélgetéssel ért véget az ünnepség.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >