Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Indul az égbolt legpontosabb felmérése
Indul az égbolt legpontosabb felmérése Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2012. október 29.

Image Az asztrometria a csillagászat legősibb és legalapvetőbb ága. Egy időben háttérbe szorult a látványos asztrofizikai és kozmológiai eredmények mellett. A modern asztrometriai vizsgálatokat azonban a csillagászat egyetlen területe sem nélkülözheti, bár az asztrometriai mérések “csupán” az égitestek pontos pozícióját adják meg. Az Európai Űrügynökség (ESA) Gaia nevű asztrometriai űrszondáját 2013-ban indítják, és egybehangzó vélemények szerint ez lesz a jelenlegi évtized legfontosabb űrcsillagászati projektje.

 
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Fejér megyei Csoportja, A Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló, valamint A TIT Fejér megyei Egyesülete Csillagászati és Űrkutatási Szakosztálya az asztormetria témakörében szervez előadást a TIT, Művészetek Házában.
 
Előadó: Dr. Szabados László, az MTA doktora, Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet
 
A Gaia eredményei alapján minden bizonnyal “át kell írni” a csillagászati tankönyveket, kézikönyveket. Mi mindenre lehet következtetni az “egyszerű” pozíciómérésekből, ha az észlelendő égitestek száma egymilliárd? – erről is szól az előadás.
 
A rendezvény időpontja és helyszíne: 2012. október 30. kedd, 17 óra TIT, Művészetek Háza (a volt Barátság Háza) Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.
 
A tervek szerint az előadás az interneten is követhető lesz (http://galileowebcast.hu)
 
Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők a programra! A belépés díjtalan.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >