Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Serfőző Simon születésnapjára
Serfőző Simon születésnapjára Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2012. október 29.

Image Megjelent Bakonyi István irodalomtörténész Serfőző Simonról szóló kismonográfiája. A kiadvány a költő 70. születésnapja alkalmából látott napvilágot.

 

 

 

A könyv bemutatójára november 7-én, 17-kor kerül sor Székesfehérváron, a Királykút Emlékházban Bobory Zoltán közreműködésével.
 
A bemutató előtt, 15:30-tól A Fő utcai Vajda János könyvesboltban szerzői dedikálásra várják a vendégeket!
 
 
BEVEZETŐ GONDOLATOK – SZEMÉLYES HANGON
 
Több mint három évtizede ismerem Serfőző Simont. Nem tudok róla elfogulatlanul írni, így hát a feladat nehéz. Emlékszem székesfehérvári jelenléteire a nyolcvanas évekből, azokra az irodalmi estekre, amelyeken megismertem a halk szavú, ugyanakkor rendkívül karakterisztikus költőt és felelős magyart, aki keményen perelt a hatalommal, és hűséggel szólt gyökereiről. Tagjaként annak a költői csoportosulásnak, amelyet Heteknek ismer az irodalmi közvélemény.
 
Amikor ezeket a sorokat írom, már csak hárman vannak közöttünk. Serfőző Simon, Ágh István és Buda Ferenc. Bella István, Ratkó József, Kalász László és Raffai Sarolta már nincs itt a földi létben.
 
Különböző utakat jártak és járnak, ám összefűzte őket az a hagyomány, amelynek József Attila éppen úgy jelző oszlopa, mint Illyés Gyula, vagy hogy időben közelebbi példákat mondjak: Juhász Ferenc, Nagy László vagy Csoóri Sándor. S hogy ez Serfőző Simon esetében mit jelent, azt igazán azokon a bizonyos székesfehérvári irodalmi délutánokon és estéken értettem meg.
 
Például akkori munkahelyemen, a Jáky József Szakközépiskolában, ahol egy rendhagyó irodalomórán a költő fölolvasta Feledésből az emlékmű című versét, s amelynek hatására az ott szereplő versmondó (és később költő) Bobory Zoltán elhatározta, hogy zarándokutakat szervez a Don-kanyarba, és fölépítik a pákozdi Mészeg- hegyen azt az emlékkápolnát, ami azóta emlékeztet a háborús áldozatokra.
 
S az igazság része az is, hogy 1976-ban Serfőző Simon Ma és mindennap című kötetéről jelent meg életem első folyóiratközlése a pécsi Jelenkorban, s emlékszem, hogy Szederkényi Ervin a fiatal recenzens jelenlétében olvasta figyelmesen az írást…
 
Személyes hangom oka aztán az is, hogy a Serfőző Simon vezette miskolci Felsőmagyarország Kiadónál számos kötetem megjelent az elmúlt években. Mindezek persze nem béníthatják meg a kismonográfia szerzőjének tollát, itt-ott a kritikus hangot. Ám a tisztesség kedvéért jónak láttam a fenti sorokat előrebocsátani. Abban meg egyetérthet a szerző és az olvasó, hogy a költő és író Serfőző Simon eddigi pályája okot ad a méltatásra.
 
És még valami: örvendetes, hogy már a legfiatalabbak is foglalkoznak ezzel az életművel, miként azt láthatjuk Draskóczyné Szabó Noémi Nóra miskolci egyetemi szakdolgozatából (Serfőző Simon költészete közelről, távolról), melynek Kabdebó Lóránt volt a konzulense 2004-ben.
 
Bakonyi István

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >