Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Aláírták az oktatókórházi megállapodást a Szent György Kórházban Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2012. november 08.

Image Aláírták a Szent György Kórházban azt a megállapodást, melynek értelmében a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának oktatókórházává válik a székesfehérvári egészségügyi intézmény. A Szent György Kórházat többek között a kimagasló színvonalon folyó tudományos munka és az elhivatott személyzet teljesítménye tette alkalmassá az új feladatra – hangzott el a Romhányi Auditóriumban megrendezett ünnepségen. Székesfehérvár Önkormányzata üdvözli a megállapodást, amely jelentős hatást gyakorol a város és a megye legnagyobb közintézményének fejlődésére.

 

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának vezetői, a Szent György Kórház vezetői és dolgozói, dr. Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő, illetve dr. Cser-Palkovics András polgármester vettek részt többek között azon az ünnepségen, melynek keretében aláírták az oktatókórházi megállapodást. A tervek szerint a 2013 elejétől érkező, Pécsen tanuló orvostanhallgatók gyakorlati és elméleti képzésben részesülnek a székesfehérvári intézményben.

Az ünnepségen Dr. Csernavölgyi István főigazgató áttekintést adott a Szent György Kórház létrejöttéről, fejlődéséről, dicsérően szólt az elmúlt évtizedekben végzett tudományos munkáról és a kórház humánerőforrásáról. Elmondta: az elmúlt két évben minden intézményi szektorban megtalálták azokat a szakembereket, akik magas színvonalon, elhivatottsággal végzik munkájukat, többek között ez a körülmény tette alkalmassá és méltóvá az intézményt arra, hogy oktatókórházzá váljon. Hozzátette: jelenleg csaknem 10 milliárd forint összértékű, pályázati forrásból megvalósuló fejlesztés, bővítés, illetve eszközbeszerzés van folyamatban a kórházban. A főigazgató előadásán elhangzott: míg 1901-es megalakulásakor a Szent György Kórház 6 épülettel, 150 ággyal, 4 orvossal és 55 dolgozóval rendelkezett, addig ma 64 épületben, 1631 ágyon, több mint 2000 fős személyzettel végzik a betegek ellátását. Az intézmény évente 50 orvostanhallgatót foglalkoztat és elindította a TÁRS programot, melynek keretében dolgozó stábjából 40 fő szakmai képzését támogatták eddig. Dr. Csernavölgyi István szavai szerint azon dolgoznak, hogy megvalósuljon ars poeticájuk, mely szerint „Vissza kell hozni a Szent György Kórházba az elkötelezett gyógyítás csodáját!”

„Elemi érdek, hogy megoldjuk az orvosok, ápolók utánpótlásának súlyos problémáját! Megfelelő, nyugodt körülményeket kell teremtenünk ahhoz, hogy a Magyarországon végzett személyzetet itthon tartsuk, illetve hazatérésre bírjuk!” –
mondta köszöntőjében Dr. Miseta Attila, a PTE Általános Orvostudományi Karának dékánja. Hangsúlyozta: ”Ha a fiatal orvosokat, ápolókat megfelelő képzésben tudjuk részesíteni és helyet biztosítunk számukra, akkor akár rövid idejű külföldi képzés, vagy munka után is dönthetnek a hazatérésről, hiszen a pénz nem minden!” Dr. Miseta Attila úgy látja: az oktatókórházi megállapodás kölcsönösen előnyös, eredményes együttműködést ígér a Szent György Kórháznak és a PTE orvosi karának egyaránt.

Székesfehérvár Önkormányzata üdvözölte a megállapodást, melynek létrejöttében vezető szerepet játszott Dr. Gógl Árpád korábbi egészségügyi miniszter, országgyűlési képviselő. A város polgármestere úgy látja: az együttműködés jelentős hatást gyakorol Fejér megye és Székesfehérvár legnagyobb közintézményének további fejlődésére, a betegellátás minőségének javulására, és a város felsőoktatási szerepének erősödésére. Dr. Cser-Palkovics András hozzátette: a város igyekszik minden segítséget megadni ahhoz, hogy az együttműködés erősödjön, és a célok megvalósuljanak.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >