Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
SZENT MÁRTON-NAPI ÚJBOR MUSTRA Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2012. november 09.

Image „Aki Márton napján újbort nem iszik, igyon az egész évben bármit, mégis szomjazik.” – így köszöntötte Bognár Zoltán nagymester a székesfehérvári Noé - Hegyi Szt. István Borlovagrend évente, hagyományőrző Márton-napi programjának résztvevőit az Öreghegyi Borházban. A „Szt. Márton Bora 2012” cím viselésére feljogosító oklevelet és serleget Székesfehérvár Önkormányzata nevében, Róth Péter alpolgármestertől Csóbor Balázs borász vehette át.

 
A borlovagok újborok társaságában tették emlékezetessé ezt a jeles eseményt és a tradíciók felélesztésével, a Szt. Márton napi Újbor Ünnep és „Szent Márton Bora” kapcsán megidézték a néphagyományokat illetve a szakmai borprogram során kézzelfogható valósággá tették a kulturális múlt örökségét.
 
Az újborok minőségére vonatkozóan, egyre nagyobb érdeklődés nyilvánul meg. Székesfehérváron nagy lehetőségeket tartogatnak a Borlovagrend fiatal, könnyű, friss és gyümölcsös karakterű újborai melyek egyre korábban kerülnek palackba és a helyi borlovagok poharaiba.
 


 
A honi borász és vendéglős társadalom 2000-től újította meg a Szt. Márton nap hagyományainak alapjait, melyet a borlovagrend sikeresen továbbfejlesztett. „Szent Márton az újbor bírája!” mottó jegyében.
 
Az újbor mustra alkalmával a megmérettetéséhez és szakértői bírálatához a borlovagrend kézműves családi pincészetei palackos mintákkal neveztek. Renner László főborász elmondta, hogy 25 benevezett újborból 19 fehér, 4 rozé illetve 2 vörösbor akadt és kifejezetten ígéretesnek és színvonalasnak ítélte a felhozatalt.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >