Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow NEM FEHÉRVÁRON A LEGDRÁGÁBB A TÁVFŰTÉS
NEM FEHÉRVÁRON A LEGDRÁGÁBB A TÁVFŰTÉS Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2012. november 13.

Image Az elmúlt héten egy szakmailag nem kellően kidolgozott, hiányos sajtótudósítás nyomán számos hírportálon és más sajtótermékben jelent meg olyan hír, hogy Székesfehérváron a legdrágább a távhőszolgáltatás. A Széphő Zrt. vezetői tegnapi sajtótájékoztatójukon pontos számokkal és adatokkal cáfolták a „rémhírt”.

 
Dr. Temesvári Balázs vezérigazgató elmondta, hogy számos tévhit kering a távhőszolgáltatás árával kapcsolatban, így egy szakmailag nem kellően körültekintő sajtóanyag nemcsak a távhőszolgáltató cégeknek tud komoly károkat okozni, de az érintett ügyfeleket is félrevezeti.
 
A távhő ára hatósági ár, a MEH előterjesztése alapján a Nemzeti Fejlesztési Miniszter hagyja jóvá. A jóváhagyott ár két tényezőből tevődik össze: egyik a hődíj, másik az alapdíj. A Széphő működési költségeinek 75-80%-át a Fűtőerőmű Kft.-től vásárolt hő teszi ki, aminek árát szintén a Nemzeti Fejlesztési Miniszter határozza meg a költségek figyelembe vételével.
 
A Fűtőerőmű Kft. gazdálkodása az elmúlt években igen magas hőárat eredményezett, amelyek alapján a Széphő árai meghatározásra kerültek.
 
A hődíj tekintetében a megyeszékhelyek között valóban a Széphő díja a legmagasabb, de országos szinten nem. A sajtóban publikált lista egy kiragadott minta, ami nem tükrözi a magyar távfűtési piac egészét.
 
A fűtésért fizetendő díj másik összetevője az alapdíj, ami a rendszer üzemeltetését, karbantartását fedezi, azaz a szolgáltatás állandó költségeit.
 
Az alapdíj tekintetében pl. Budapest és Szolnok is megelőzi Székesfehérvárt.
 
„A számokon túllépve el kell mondani azt is, hogy a távhő „drágasága” nem abban mérhető le, hogy az alapdíj vagy a hődíj egységára mennyi, hanem abban, hogy egy ugyanolyan lakás fűtése mennyibe kerül Székesfehérváron, Budapesten vagy Veszprémben. Azaz mennyi hővel fűthető ki az ingatlan. Ebben Székesfehérvár igen előkelő helyen áll, a távhő vezetékek szigetelésének, a panelprogramoknak, a kapcsolt épületek szétválasztásának és a lakosság energiatudatos gondolkodásának köszönhetően.” – összegezte véleményét Szauter Ákos hőszolgáltatási igazgató.
 
Ezt az a tény is bizonyítja, hogy az elmúlt hét évben több, mint 30 százalékkal csökkent a fűtéscélú energiafelhasználás a városban. A hődíjjal ugyanis tud a társasház, vagy a lakó takarékoskodni. Ami a legdrágább, arra van a fogyasztónak ráhatása, azzal tud spórolni, míg az alapdíj minden hónapban állandó.
 
Temesvári Balázs hozzátette, hogy a 2009. július elsején érvényes árhoz képest több, mint 15 %-kal csökkent a lakossági hődíj, és további jó hír, hogy a miniszteri rendelet értelmében a mostani fűtési idényben nem lesz lakossági áremelés.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >