Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow HOGYAN MŰKÖDNEK JANUÁRTÓL AZ ISKOLÁK?
HOGYAN MŰKÖDNEK JANUÁRTÓL AZ ISKOLÁK? Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2012. november 13.

Image Fejér megye jegyzői, körjegyzői számára rendezett szakmai konferenciát a megyei kormányhivatal oktatási kérdésekről. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központról Marekné Pintér Aranka elnök, a járási hivatalokról dr. Balogh Ibolya főigazgató tartott előadást. A köznevelési feladatokról Andavölgyi Ferenc és Hajnalné dr. Szecsődi Zsuzsanna kormányhivatali főosztályvezetők tájékoztatták a résztvevőket a Megyeháza Dísztermében.

 
Marekné dr. Pintér Aranka elnök elmondta, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) az oktatási intézmények fenntartására jött létre.
 
A köznevelési rendszerben a nagyobb állami szerepvállalás, az új feladatmegosztás igazságosabb, kiszámíthatóbb és kiegyensúlyozottabb viszonyokat teremt, nagyobb biztonságot nyújt a gyerekeknek és a pedagógusoknak.
 
Jövő év január 1-jétől az óvodák kivételével általános szabályként állami fenntartásba kerülnek az oktatási intézmények.
 
Az állami irányítás, fenntartás alapvetően szakmai irányítást jelent, melybe beleértendő a pedagógusok és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők bérének, járulékainak központi biztosítása, bérfinanszírozás, valamint a taneszköz-ellátás és a külső szakmai ellenőrzés, tanfelügyelet támogatása.
 
Járási szinten tankerületek alakulnak, azok vezetői lesznek az iskolaigazgatók felettesei, a tankerületek pedig közvetlenül a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnökéhez tartoznak.
 
A tankerületek tehát nem tagozódnak be a járási hivatalokba. A kormányhivatal oktatási osztálya a hatósági ellenőrzést végzi majd. A szakképzés irányítását, a pedagógiai szakmai szolgáltatások és a kollégiumok irányítását a megyeszékhelyi tankerület kapja feladatul, így ott a létszám is magasabb lesz.
 
A KIK elnöke hangsúlyozta, hogy az önkormányzatoknak nyilatkozniuk kell november 15-ig arról, hogy az oktatási intézmények működtetést tudják-e vállalni.
 
A jövő héttől kezdődik az egyeztetés az önkormányzatokkal az átadás-átvételről, a megállapodásokat pedig december végéig kell aláírni.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >