Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
KIRÁLY VAGYOK Nyomtatás E-mail
Írta: Barlay Ö. Szabolcs   
2012. november 27.

Image Nincs abban semmi kivetni való, ha valaki szeretne „nagy” lenni. Még az sem baj, ha szorgalomban, tanulásban, sportban elsők között szeretne valaki lenni. Épp azt hiányoljuk a mai fiatalok legtöbbjénél, hogy nincsen ambiciójuk.

 
A hétvégén nemcsak a liturgikus esztendő utolsó vasárnapját ültük, hanem az „isteni színjátéknak” fináléjaként Krisztust, a mindenség királyát ünnepeltük. Azt azonban mindjárt az elején jó tudnunk, hogy ezen a téren is teljesen eltér Jézus királysága a földi királyokétól.
 
Ezért lelkünkbe, agyunkba, szívünkbe kell vésnünk Jézus szavait:”Az én országom nem e világból való”. Ha jól megfigyeljük, olyat mond, olyan igazságot hirdet, melyet mindannyian megvalósíthatunk..
 
Épp azt, amivel meditációmat kezdtem: hogyan válhatunk királyokká, királyi lelkületűekké akár mostani sívár körülményeink közepette is? Ez már önmagában is figyelemreméltó kihívás! Örök példaképünk a római császár helytartója elé hurcolt tövis-koronás Jézus, aki „krisztus”, vagyis felkent király.
 
Ennél nagyobb ellentmondást alig képzelhetünk el: a trónon ülő élet-halál ura és vele szemben egy megkötözött megkorbácsolt rab, aki mindezek ellenére királynak nevezi magát.”Igen! Király vagyok”
 
Sokaknak, különösen pogányoknak alig érthető ez a fejetetejére állított értékrend. Hogy lehet király egy meggyalázott, ruhájától megfosztott ember-roncs? Úgy hogy végre elfogadjuk, hogy a kézzelfogható, materialis világon kívül, a fizikai dolgok mögött létezik egy másik, egy „fizikán túli” világ, melyet metafizikumnak hívunk.
 
Erról mondja Jézus:”Én azért jöttem a világra, hogy tanúságot tegyek az igazságról”. Az Igazság pedig az, hogy Jézus Krisztus az élet és halál ura. Ennek volt hirnöke az assisi fraticello, Szent Ferenc. És az ő „hadseregének” katonái vagyunk mi is, ha elfogadjuk behívóját.
 
Vajon Krisztus katonája vagyok?
 
< Előző   Következő >