Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Jubileumi Gorsium Gála a Művészetek Házában Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2012. november 27.

Image A Gorsium Zeneiskoláért Alapítvány, mint a Gorsium Művészeti Alapiskola és a Gorsium Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola fenntartója intézményei alapításának 20. évfordulóját jótékonysági gálaműsorral és kiállítással ünnepli. A rendezvény bevételét az alapítvány a hátrányos helyzetű tanulók támogatására fordítja.

 

A Gorsium Gálán a művészeti szakközépiskola tanulói és tanárai mellett fellép Esze Jenő Köztársasági Érdemkereszttel kitüntetett Artisjus-, Líra- és Weiner Leó-díjas zongoraművész, valamint Abebe Dániel (Bebe) előadóművész, a Back II Black zenekar énekese, frontembere. A rendezvény fővédnöke Székesfehérvár alpolgármestere, Brájer Éva országgyűlési képviselő. A műsorvezető Straub Dezső színművész.

A gálaműsor helyszíne és időpontja: Művészetek Háza (Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.), 2012. december 4., 17 óra.

Támogatói jegy elővételben a +36 22 324-192 telefonszámon előrendelhető, valamint a helyszínen vásárolható.

 

-----A Gorsium Zeneiskoláért Alapítvány oktatási intézményeinek bemutatása

A Gorsium Zeneiskoláért Alapítvány által fenntartott zeneiskola 1993-ban kezdte meg működését. A Gorsium művészeti iskola indította el országosan a szintetizátor-keyboard tárgy oktatását, melynek alapítója és igazgatója, a Magyar Köztársasági Érdemkereszttel kitüntetett, Lyra-díjas művész, közoktatási szakértő, Fehér József dolgozta ki annak tantervi programját a minisztérium felkérésére.

A program készítésében olyan neves művészek is részt vettek, mint Balázs Fecó (Liszt Ferenc-díjas előadóművész), Esze Jenő (Magyar Köztársasági Érdemkereszttel kitüntetett előadóművész), Lehotka Gábor (Liszt Ferenc-díjas orgonaművész, zeneszerző), Szirmai László (előadóművész, az OSZK elnöke). A tantervi programot a Művelődési és Oktatási Minisztérium 1998-ban adta ki, melynek későbbi módosítására a szakmai szervezetek szintén Fehér József szakértőt kérték fel.

Nevéhez fűződik a szintetizátor-keyboard oktatás pedagógus továbbképzési programjának elkészítése is, melynek képzéseit a fenntartó alapítvány az akkreditációt követően folyamatosan szervezi.

A művészetoktatási intézmény több alkalommal rendezője volt az országos szintetizátor-keyboard fesztiváloknak. A zene- tánc- és képzőművészeti ágak tanulói eredményes résztvevői voltak az elmúlt húsz esztendőben az országos és az országhatárainkon túli versenyeknek. Az iskola diákjai közül sokan szereztek OSZK szakvizsga bizonyítványt, mellyel hivatásos zenészként tevékenykednek, mások zenepedagógusok, előadóművészek lettek.

Pokorni Zoltán oktatási miniszter volt annak a fesztiválnak a fővédnöke, melyet a Gorsium Zeneiskola a budapesti Vigadóban tartott. Az iskola száztagú szintetizátor-zenekara a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. A fellépők között az intézmény tanulói és tanárai mellett olyan neves előadóművészek is voltak, mint Presszer Gábor (LGT), Gömöry Zsolt (EDDA), Esze Jenő, Roy és Ádám.

A szülők és a tanulók kérésének megfelelően az oktatást párhuzamos rendszerű művészeti szakközépiskolával bővítette a fenntartó. Ebben a rendszerben a korábban megkezdett művészeti tanulmányokat a közismereti tárgyakkal párhuzamosan folytathatják a diákok. Érettségi vizsgát, majd a szakiránynak megfelelő emelt szintű, államilag elismert OKJ vizsgabizonyítványt szerezhetnek. A köznevelésről szóló törvény rendelkezései értelmében ma Magyarországon a szórakoztató zenei szakirányban ez a legmagasabb szintű képzés.

A Gorsium Művészeti Szakközépiskolában a bevált rendszer szerint kiemelkedő szakmai tevékenységet folytató, gyakorlott előadó- és képzőművészek oktatnak. A tanulók olyan neves mesterektől sajátíthatják el a szakma fortélyait, mint Andor András grafikusművész, bélyegtervező, Dumbaridisz Imre orgonaművész, zeneszerző, Esze Tamás (Special Request, Rácz Kati zenekara) előadóművész, Esze Zsolt előadóművész, Fehér József igazgató, előadóművész, közoktatási szakértő, Fehér László Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas festőművész, Francsics József grafikusművész, Hargitai Anita táncművész, illúzionista, Homoky Viktor (Mandala Jazz Quartet, Muck Ferenc, J.A.M zenekar) igazgatóhelyettes, előadóművész, közoktatási szakértő, Dr. Kisberkné Kallós Judit balettmester, Kovács Gergő (Cornelio Tutu Band, Tóth Vera, Tóth Gabi, Gájer Bálint Quartet) előadóművész, Molnár Gábor Aranysarkantyú díjas táncművész, Nagy Attila koreográfus, Szeverényi Mátyás (Cotton Club Singers, Showder Band) előadóművész, Tombor Tímea táncművész.

Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakképesítések szakmai és vizsgakövetelmények elkészítésében is részt vett az intézmény vezetése. A szakközépiskola igazgatóhelyettese, Homoky Viktor előadóművész, közoktatási szakértő vezette azt a munkacsoportot, amely elkészítette az Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet felkérésére a szórakoztató zenész és a jazz-zenész OKJ képzési és vizsgáztatási követelményeit.

A munkafolyamatban olyan neves szakemberek is részt vettek, mint dr. Gyimesi László (az MZTSZ főtitkára, az EJI elnöke), Lakatos Ágnes (előadóművész, az LFZE jazz tanszékének tanára), Márkus Tibor (előadóművész, az LFZE jazz tanszékének tanára, adjunktusa, a Magyar Jazz Szövetség elnöke). A művészeti iskola zene- és táncművész tanulói rendszeres résztvevői a városi rendezvényeknek, a grafikus diákok munkáiból is rendszeresen szerveznek kiállításokat.

Minden tanév végén gálaműsor keretében is megmutatják tudásukat az intézmény tanulói, művésztanárai. A szakközépiskola modern- és kortárs tánc tanszakos tanulói, tanárai a Vörösmarty Színház műsoraiban is közreműködnek. A Magyar Honvédelem napján, a honvédelmi miniszter által megnyitott Székesfehérvár köszönti katonáit című bemutatón is sikeresen szerepeltek a művésztanárok és az iskolai tánccsoportok.

A Gorsium Zeneiskoláért Alapítvány által fenntartott intézmények az elmúlt húsz évben sikeresen hozzájárultak Székesfehérvár színvonalas oktatásához. A Gorsium Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola szakképesítései színesítik, gazdagítják és kiegészítik a város más iskoláiban folyó klasszikus zenei és egyéb művészeti képzéseket. A továbbtanulás előtt álló fiatalok és az érdeklődők az iskola honlapján bővebb információkat találhatnak.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >