Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Közel 170 millió forintot nyert Székesfehérvár az EU Önerő Alap pályázatán
Közel 170 millió forintot nyert Székesfehérvár az EU Önerő Alap pályázatán Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2012. december 07.
Image Bár a csatornaépítés befejeződött Székesfehérváron, azonban a pályázat lezárása, az elszámolások jelenleg is zajlanak. Az önkormányzatok, társulások újabb lehetőséget kaptak arra, hogy támogatáshoz jussanak. Az EU Önerő Alap pályázaton közel 170 millió forintot nyert a város – jelentette be a hírt Vargha Tamás országgyűlési képviselő azon a közös sajtótájékoztatón, amelyet dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel tartott tegnap a Hiemer-házban.
 
Bár a csatornaépítés kivitelezési munkái már befejeződtek, az elszámolások még folynak. A még kifizetésre váró számlák önerejének támogatására nyújtott be pályázatot az Önerő Alaphoz a Székesfehérvár Város és térsége – Pákozd, Pátka, Seregélyes – Szennyvízcsatorna Hálózat Bővítési Önkormányzati Társulás.
 
„A sikeres pályázat eredményeként Székesfehérvár közel 170 millió forintot nyert a város teljes csatornázottságát biztosító beruházáshoz.” – jelentette be Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, aki kiemelte, hogy ismét sikeresen és eredményesen dolgozott együtt a város polgármestere és a város országgyűlési képviselője.
 
„A mostani, EU Önerő Alaphoz benyújtott sikeres pályázatnak köszönhetően csökken a városra háruló önerő mértéke, hiszen a szennyvíz beruházáshoz kapcsolódó hátralévő kifizetéseinket szinte teljesen fedezi.” - hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András polgármester. - „A sikeres pályázatoknak is köszönhetően Székesfehérvár a hitelállomány növelése nélkül zárja a 2012-es évet.”
 
Hullay Gyula, szennyvíz-projektmenedzser a sajtótájékoztatón kiemelte: „Október végén befejeződött a „Székesfehérvár Megyei Jogú Város és térsége - Pákozd, Pátka, Seregélyes- szennyvízcsatorna hálózatának bővítése” tárgyú nagyprojekt, amelynek tervezett nettó összköltsége 8,57 milliárd forint volt. A támogatásokon felül a négy önkormányzat 2,14 milliárd forintos önerőt biztosított. A kivitelezési szerződéshez képest nettó 167,7 millió forintos megtakarítás jelentkezik. Ez abból adódik, hogy a kivitelező konzorcium többlet- és pótmunkák nélkül valósította meg a szennyvízelvezető rendszert. Ehhez járult hozzá az Önerő Alaphoz benyújtott sikeres pályázat.”
 
Az Európai Unió sok esetben csak akkor nyújt támogatást egy projekt finanszírozásához, ha a költségeinek bizonyos százalékát (önrész) a pályázó állja. Az EU Önerő Alap az európai uniós forrásból megvalósuló fejlesztésekhez szükséges önrész kifizetését támogatja a helyi önkormányzatok, illetve társulásaik számára. Az önerő alapot a mindenkori éves költségvetési törvényben különítik el, és az önkormányzatok pályázati úton igényelhetik.
 
A Kormány az Alapon keresztül 30 milliárd forintot kíván év végéig eljuttatni a kedvezményezettekhez.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >