Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow IDŐBEN FELISMERVE GYÓGYÍTHATÓ
IDŐBEN FELISMERVE GYÓGYÍTHATÓ Nyomtatás E-mail
Írta: Csathó Barna   
2012. december 17.

Image „A szűrőmammográfia helyzete Fejér megyében, 2011-12.” címmel rendezett munkaértekezletet a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, melyen részt vettek a Szent György Kórház, a Mammalba és az Országos Tisztiorvosi Hivatal képviselői is. Fejér megyében, ebben az évben 8000 szűrés során 40 rosszindulatú daganatot fedeztek fel az orvosok.

 
Dr. Müller Cecília megyei tiszti főorvos megnyitója után dr. Pásztor László, az Egészségfejlesztési Osztály vezetője ismertette az emlőrák szűrésének helyzetét Fejér megyében. A Nemzeti Népegészségügyi Program keretében 2002 tavaszától zajlik a meghívón alapuló mellrákszűrés. Azokat a hölgyeket szólítják meg akik 45-65 évesek és a megelőző két évben nem voltak mammográfián. Fejér megyében a két éves szűrési ciklus alatt mintegy 45.000 nő kapott meghívót.
 


 
Az idei évben pedig nem egészen felük jelent meg a szűrésen. Az egyes települések közötti szórás jelentős: például Bakonykútiból mindössze 10 % (20-ból 2 fő), Felcsútról mindössze 14% vett részt az ingyenes emlőrák szűrésen, de másik 17 településen is 40 % alatt maradt a részvételi arány (pl. Bicske, Ercsi, Szabadbattyán, Csákvár, Csősz, Aba, Nádasdladány).
 
Vannak olyan települések is azonban, ahol már tudják a hölgyek, hogy az ingyenes emlőrák szűrés életet menthet, mert az időben felfedezett mellrák gyógyítható. Ide tartozik Sárkeresztes, ahonnan a meghívottak 82%-a el is ment a szűrésre, ezzel a megyében a legmagasabb arányt sikerült elérni. Székesfehérvárról a nők majd 70 százaléka ment el a szűrésre. A munkaértekezletenm is felhívták arra a figyelmet, hogy a korai stádiumú, időben felfedezett mellrák gyógyítható.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >