Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Fejérben is megkezdték a munkát a járási hivatalok Nyomtatás E-mail
Írta: Dominkó Anita   
2013. január 03.

A járási hivatalok felállítása az utolsó előtti lépés volt, az államigazgatás teljes átalakítása a kormányablakok országos rendszerének létrehozásával az év végéig befejeződik - hangsúlyozta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára Móron, a járási hivatal felújított épületének szerdai átadásán.

 
Az ünnepségen köszöntötték a résztvevőket: a kormányhivatal és a megye járási hivatalainak vezetőit, országgyűlési képviselőit, polgármestereit, kiemelten a rendezvény díszvendégét: Szabó Erikát, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkárát, Virág Rudolf helyettes-államtitkárt, Dorkota Lajos kormánymegbízottat, Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnökét, Molnár Krisztiánt, Fejér megye főjegyzőjét.
 
Szabó Erika elmondta: Magyarországon harminc év eltelte után 2013 január elsejétől kezdik meg újra munkájukat a járási hivatalok. Kizárólag államigazgatási feladatokat látnak majd el, működésük célja pedig az, hogy az állam minél közelebb kerüljön az állampolgárhoz. A 2010 óta véghezvitt közigazgatási reform három szinten ment végbe: a központi államigazgatás reformját a fővárosi, megyei kormányhivatalok kialakítása, majd a járási rendszer megszervezése követte-mutatta be a közigazgatási reform folyamatát az államtitkár.
 
A járási hivatalok a települési önkormányzatoktól az államigazgatási feladatok negyven százalékát és mintegy tízezer dolgozót vettek át, így összesen tizenhét ezren dolgoznak majd a járásoknál. A kormány kiemelt célja: a jó államot az állampolgárok számára megvalósítsák a jól szolgáló államigazgatási rendszer kialakításával, ez a járási hivatalok részeként működő kormányablakok felállításával lesz teljes. Infrastruktúrájukat uniós források felhasználásával biztosítják majd - tette hozzá.
 
A közigazgatás alapvető kérdése a bizalom visszaállítása, magyarázta Szabó Erika: ennek utolsó és egyik legfontosabb lépése lesz a kormányablakok rendszerének kibővítése, ami 2013 év végére várható.
 
Az egyablakos ügyintézés hatása érezhető lesz az állampolgárok mindennapi életében, hiszen mindenhol el tudják intézni az állami hivatalokkal kapcsolatos hatósági ügyeiket, hozzáférhetnek az államigazgatási szolgáltatásokhoz, ügyfélbarát nyilvántartási időben: nem az állampolgároknak kell ismerniük az államigazgatás rendszerét, hanem a munkatársaknak - hangsúlyozta az államtitkár.
 
 
 
 
Dorkota Lajos kormánymegbízott, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője elmondta: kilenc járást alakítottak ki Fejér megyében, a hivatalokban 706-an dolgoznak. Közülük 417 főt vettek át a települési önkormányzatoktól, ők új munkahelyükön kezdték meg a munkát.
 
Törő Gábor köszönetet mondott, amiért választókerülete székhelyén adták át ma, a január elsejétől a járási hivatalok indulását is jelképező móri járási hivatalt. Elmondta: a városközpont rekonstrukció részeként megújuló impozáns épület ad majd otthont a hivatalnak és az itt dolgozó kormánytisztviselőknek. Korábban a most megnyílt járási hivatal épületében működött a községháza, most a polgármesteri hivatalnak ad otthont a Lamberg-kastélyban az egykori járási hivatal.
 
„A járási vezetőket már volt szerencsém személyesen is megismerni. Remélem, hogy év végére Fejér megyét és hazánkat gyarapítva, eredményesen végzik majd munkájukat.”- hangsúlyozta az elnök.
 
A köszöntők elhangzását követően Tanárki Gábor, a Móri Járási Hivatal vezetője kalauzolta végig az államtitkárt és a vendégeket a hivatal épületében, bemutatva azokat a helyiségeket, ahol a kormánytisztviselők megkezdték a munkát.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >