Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow A Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztje Polgári Tagozatának kitüntettje
A Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztje Polgári Tagozatának kitüntettje Nyomtatás E-mail
Írta: FC Fehérvár   
2008. szeptember 12.

ImageSzeptembertől új szakember segíti a csapat munkáját: dr. Kator Miklós kondicionáló sportszakorvos, a Magyar Wellness Társaság elnöke. Szakmai pályafutása röviden: 1987-1993 között a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára járt. 1997-ben sportszakorvos szakképesítést, 2003-ban mozgásszervi rehabilitációs szakorvos képesítést szerzett. 1993-tól az Országos Sportegészségügyi Intézetben dolgozott, a Magyar Birkózó Válogatott, később a Magyar Sportlövő Válogatott keretorvosa is volt, de emellett számos sportágban, több csapat mellett megfordult.

- Milyen feladatokat lát el nálunk?

- A Fehérvár FC-nél hármas feladatom van. Egyrészt a csapat rehabilitációs, regenerációs, fizioterápiás „ügyeit" irányítom. Ezen a téren fontos az együttműködés a helyi kórházban dolgozó, a sérülteket műtő orvos kollégákkal, hogy a rehabilitációt teljesebbé tehessük. Szeretném hangsúlyozni, hogy dr. Kovács Tibor háziorvos kolléga továbbra is marad a csapat mellett és biztosítja a játékosok számára az alapellátást és ellátja a háziorvosi teendőket. A második „csomagban" a terhelésélettani orvosi feladatok találhatók, magyarán a csapat aktuális állóképességének a megítélése, a sérülések megelőzése a feladat. Utóbbi azt jelenti, hogy igyekszem a szakembereket olyan információkkal ellátni, amelyekből tervezhető, hogy melyik játékosnak mennyi a terhelhetősége, ki az, akit pihentetni kell, ki az, akit jobban kell dolgoztatni. Igazolásra kiszemelt focistákkal kapcsolatban is fontos információk lehetnek ezek. Magyarországon a játékosok ilyen szempontból történő figyelemmel kísérése egyelőre elég hiányos. A harmadik feladatköröm az étkezés és az étrend kiegészítés területéhez kapcsolódik. Fontos, hogy a játékosok az edzéseken felül tudatosan éljenek és étkezzenek - ide tartoznak a különböző vitaminkészítmények, izotóniás italok, fehérjék, zsírégetők, stb. szedése is -, hogy a teljesítményüket fokozni tudják. Összefoglalva tehát a mozgásszervek, a kondi és a kondi fejlesztés tartoznak a hatáskörömbe.

- Az itteni játékosok mennyire fogadóképesek minderre?

- Először természetesen meg kell ismertessem velük mit tudok nyújtani. Ha jól dolgozom, megértik a lehetőségeiket és azokat be tudják építeni a munkájukba. Fontos azonban tudni, hogy mindennek van átfutási ideje. Az én munkám esetében legalább fél év amire kialakul a rendszer, hiszen egy olyan programról beszélünk, amely különböző időszakokra bontott: másként néz ki felkészülési, mint versenyidőszakban, vagy akár nyaralást követően. Általános tapasztalatom az, hogy a munkám kezdetben zavarokat okoz, hiszen akár több évtizede bevett általános szokásokat, rossz beidegződéseket kell megváltoztatnom. Ezért óvatosan kell hozzájuk nyúlni, nem ronthatok ajtóstól a házba. Így, bajnoki szezonban csak apró lépéseket, változtatásokat tudunk végrehajtani, de még ezek is kockázatosak lehetnek. A munka gyümölcse - mint említettem - hosszú távon érik be.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >