Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow SIKERESEN ZÁRULT A KÖZGYŰJTEMÉNYEK ÁTVÉTELE
SIKERESEN ZÁRULT A KÖZGYŰJTEMÉNYEK ÁTVÉTELE Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskai Gergely   
2013. január 21.

Az elmúlt hetekben szerzett tapasztalatok birtokában értékelte a közgyűjtemények átadás-átvételének folyamatát Székesfehérvár polgármestere, kiemelve, hogy a Magyar Állam megfelelő költségvetési támogatással segíti az önkormányzatok fenntartói tevékenységének elvégzését. Sikeresnek értékelte az átadás-átvételi folyamatot L. Simon László kulturális államtitkár is, aki kiemelte, hogy idén 4 milliárd forintra nő a múzeumi intézményrendszerre fordítható összeg. Az államtitkár bejelentette azt is, hogy az állam 25 millió forinttal támogatja a Szent István Emlékév programjait.

 
Január elsejével a települési önkormányzatok fenntartásába kerültek a múzeumok és könyvtárak.
 
A fontos közgyűjtemények átadás - átvételével kapcsolatban pozitív tapasztalatokról számolt be Székesfehérvár polgármestere, aki kiemelte, hogy a folyamat nyugodt körülmények között zajlott és időarányosan le is zárult mind jogi, mind pénzügyi értelemben. dr. Cser-Palkovics András elmondta, hogy az intézményeket olyan költségvetési támogatással kapta meg a város, amellyel biztosítani lehet a fenntartói feladatok elvégzését.
 
„Ez azért is fontos, mert enélkül nem is lehetne azokat a közösségi célokat meghatározni, amelyek miatt azt állítom, kifejezetten jó döntés volt az, hogy ezek a közgyűjtemények a települési önkormányzatokhoz, és a helyi közösségek fenntartásába kerültek.” .- tette hozzá a polgármester, aki szerint egy múzeumban, vagy egy könyvtárban az adott település és környéke saját kincseit tudja megmutatni ország-világ előtt.
 
Sikeresnek nevezte az átadás-átvételi folyamatot L. Simon László kultúráért felelős államtitkár is.
 
„Mindenki számára egyértelmű, hogy semmiféle olyan megjegyzés nem volt hallható az elmúlt hetekben, amely az átadás-átvétel bármely problémáját felvetette volna.” - mondta.
 
Az államtitkár beszámolt arról is, hogy országos reprezentatív közvéleménykutatások szerint az emberek több mint 60%-a helyes döntésnek tartja azt, hogy olyan fenntartóhoz kerülnek a közgyűjtemény-intézmények amelyek közelebb vannak hozzájuk. Összesen 214 múzeumegységet adtak át települési önkormányzatoknak, minden esetben problémamentes volt az átadás-átvétel. 2012-ben az állam 2, 6 milliárd forintot fordított a volt megyei múzeumi hálózatok működtetésére, idén ez az összeg 4 milliárd forintra nő.
 


 
„Az 1,4 milliárd forintos növekedés jelentős növekedésnek számít, a növekményt kifejezetten a vidéki kulturális intézményrendszerre fordítjuk.” - tette hozzá L. Simon László.
 
A könyvtárak esetében 2,8 milliárd forintot fordítanak a könyvtári rendszer működtetésére, és további 1,7 milliárdot azoknak a feladatoknak az ellátására, amelyet a megyeszékhelyen kívüli, kistelepülési és mozgókönyvtári feladatokra vonatkoznak. Január 22-én a Magyar Kultúra Napját Székesfehérváron ünnepli L. Simon László államtitkár a Szent István Emlékév kapcsán. Elmondta, hogy az Emlékévet a magyar kormány is fontosnak tartja, mert Szent István királyon keresztül a magyar államalapításra is emlékezünk.
 


 
„Nagyra értékeljük a Polgármester Úr és Székesfehérvár Közgyűlésének kezdeményezését, ezért a kormány 25 millió forinttal fogja támogatni az emlékévet. Ebből 10 millió forintot a honvédelmi költségvetésből biztosít az állam, hiszen számos olyan program lesz, ami a honvédelmi hagyományok ápolásához kapcsolódik. 15 millió forintot pedig a kulturális költségvetésből különít el a kormány, hiszen sok fontos szakmai konferencia, kulturális rendezvény és kísérőprogram lesz.” - jelentette be L. Simon László.
 
dr. Cser-Palkovics András polgármester szimbolikusnak nevezte, hogy Székesfehérváron a múzeum átadás-átvételére éppen a Szent István Emlékévben került sor. Köszönetet modott L. Simon László és Vargha Tamás államtitkároknak a jelzésértékű támogatásért, amely azt jelzi, hogy az Emlékév nemcsak Fehérvárnak, hanem az egész nemzetnek fontos.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >